VárosunkrólTermészetvédelmi terület

Siófok város két fő természetvédelmi területtel rendelkezik, melyek feladata, hogy a hangulatos táj szépségének megőrzése mellett a kirándulni vagy pihenni vágyó látogatóknak megfelelő környezetet biztosítson.

A Töreki természetvédelmi terület Siófok-Balatonszéplaktól délre található, egy észak-dél irányú völgyben húzódik 6600 m hosszan és mintegy 400-600 m mélységben. A területen a 11 db, összesen 36 ha területű völgyzáróréteges halastavat, az azt követő 49 ha nádas tavat Siófok Város Önkormányzata 1992-ben helyi védelem alá helyezte. A terület déli határa egy 64 ha nagyságú erdőtömb, száz éves cseres - tölgyes faállománnyal. A területen piros sáv jelzésű országos turistaút vezet 70 km hosszan a megyeszékhelyig.

A területen két pihenő található, egy tavi és egy erdei. A turista utat is magába foglaló 9000 m-es tanösvény a jellegzetes élőhelyeket mutatja be. A területen található két felhagyott külszíni fejtés kiváló élőhelye a partifecskéknek és a gyurgyalagoknak. A terület egybeesik az európai madárfajok vonulási útvonalával. Ősszel és tavasszal a halastavak pihenő és táplálkozó helyet biztosítanak számtalan, hazánkban nem honos madárnak. A város lakosai kihasználva a terület pihenési és kikapcsolódási lehetőségeit, gyakran felkeresik a madármegfigyelő kilátót. A lápterületek 2008-ban a természetvédelmi törvényben szereplő „ex lege” védettség alá kerültek, ami elősegíti a kiemelkedően értékes lápi életközösségek, élőhely-együttesek fennmaradását hazánkban.

Siófok város másik kiemelt jelentőségű természetvédelmi területe a Szabadi-magaspart. A területen rekultivált homokbánya található, partfalának kialakítása tájrendezés keretében valósult meg. Fontos szempont volt a rézsű felületének védelme és a talajfejlődés elősegítése érdekében félszáraz-száraz termőhely igényű füvek és pillangósok vetése. Az erózió megakadályozása érdekében dekoratív cserjés foltok kialakítása történt gabionfalas megoldásokkal.