VárosunkrólSzobrok

BORSOS MIKLÓS: URÁNIA

8600 Siófok, Vitorlás u. - Meteorológiai Obszervatórium / Meteorological observatory

A Nagyszebenben 1906. augusztus 13-án született szobrászművész fiatal korában festőnek készült. 1931-től kezdett el szobrokat készíteni, előbb fémből, fából, majd 1933-tól kőből. A nagyon érzékletesen megmunkált szobrain a mítosz és a történelem olvad egybe, véglegesen leegyszerűsített természeti formákkal. Ez jellemző a Meteorológiai Obszervatórium udvarában 1960-ban felállított alkotására is. A felhőn fekvő nő egy napkorongot tart a kezében. A szobor elhelyezése kelet – nyugati tájolású. A szobrászművész munkáját 1954-ben Munkácsy, 1957-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el.

KLING JÓZSEF: SZŰZ MÁRIA

8600 Siófok, Fő utca 57. - Templom kert / church garden

A Dúzs településen 1946. december 2-án született szobrászt gimnazista kora óta izgatták önkifejezés eszközei. Képzőművészeti körökben és szobrásziskolákban képezte magát. Mesterei: Boncz Gyula és Bors István. A 70-es évek fordulóján Bors István hatása alatt készítette szobrait fából és kovácsolt vasból. Első köztéri műve a kaposvári egyetem előtt látható: Emlékoszlop (az állítás éve 1975). Kling József szobrászművész Kaposváron él. Tagja a Német Képzőművészeti Szövetségnek és a Magyar Szobrász Társaságnak. A siófoki római katolikus templom udvarában látható, Szűz Mária című kőszobrát 1989-ben állították fel.

SZENT ISTVÁN

8600 Siófok, Templom tér 3.

A képünkön látható szobor államalapító királyunkat, Szent Istvánt ábrázolja. A fellelhető korabeli dokumentumokban csak a felállítás időpontja (1938) található meg. 1996-ban Gera Katalin restaurálta a szobrot, s ez évben pünkösdkor újraavatták. Az alkotás a kiliti városrészben, a Templom tér 3. szám alatti épület (az egykori katolikus iskola) falában látható.

VARGA IMRE: A PROFESSZOR

8600 Siófok, Fő tér / Main Sqaure 

Varga Imre Professzor című szobra a Fő téren

Az 1977-ben készült alkotás Varga Imre szobrászművész munkája, a Fő téren található a Kálmán Imre Kulturális Központ épülete előtt.

A szobor története

Állítólag Varga Imre először, 1968-ban az antwerpeni szabadtéri múzeum igazgató-szobrászművészétől kapott megrendelést erre a szoborra, bár úgy tartják: a debreceni Református Kollégium polihisztorának, Hatvani István professzornak emléket állító szobor eredeti példánya a Debreceni Egyetem kémiai intézete közelében látható, és a másodpéldány van Belgiumban - de ehhez a sorozathoz tartozik a siófoki Professzor is.

VARGA IMRE: ESERNYŐSÖK

8600 Siófok, Fő tér / Main Sqaure 

Ez az alkotás az Óbudai Várakozók szoborcsoportnak a másolata, a szobrok egymáshoz képest való kismértékű helyzetváltoztatással. Varga Imre szobrászművész kompozíciója négy életnagyságú, esernyőt tartó nőalakot ábrázol.

Helyszín: Fő tér, Siófok főterén a víztorony közelében áll az alkotás.


VARGA IMRE: LA CHAROGNE

8600 Siófok, Fő tér / Main Sqaure

Siófok Fő terén Varga Imre szabadtéri szoborkiállítása között szerepel a La Charogne című alkotás is.

A Kossuth- és Herder-díjas, siófoki születésű szobrászművész alkotását a francia költő Charles BaudelaireUne Charogne, azaz Egy Dög című költeménye ihlette. Siófok díszpolgára Varga Imre az 1970-es IV.Európai Plasztikai Biennálén ezzel a szobrával szerepelt.

VARGA IMRE: MEMENTÓ A II. MAGYAR HADSEREGÉRT

8600 Siófok, Fő tér / Main Sqaure

Napóra:

Egy sajátos mérnöki és építészeti megoldás eredményeként egy nem mindennapi napóra díszíti a siófoki könyvtár falát.

Az emeleti olvasóterem alatti, visszahúzott falsíkból merőlegesen kiugró méteres szöglet a napóra legfontosabb része. Az árnyékkép alapján egy olyan, speciális elrendezésű, kétszálas napóráról is beszélhetünk, melynek egyik szála a helyi délkörben lévő függőleges, míg a másik egy erre merőleges síkban lévő vízszintes egyenes. Így a könyvtár homlokzatának építészeti kialakítása mindenkép magába foglal egy beépített, nagyméretű napórát. Ezt a ritkán adódó építészeti lehetőséget és napórás ötletet dr. Molnár János mérnök, siófoki lakos utólag vette észre. Ezt követően a fali méréseket és a napóra tervezési – kiviteleztetési munkáját is ő ajándékozta városának.

Szapudi-emlékhely:

A siófoki Helyi Érték Egyesület állítatta Siófok Város Önkormányzatának támogatásával az egykori főszerkesztő emlékére. Tóth Katalin ötlete és Horváth Márton tervei alapján Horváth Gergely fafaragó és a Fiath Fémtech Kft. kivitelezésében készült el a faragott alkotás a 2016. november 25-i Városnapra. Horváth Gergely, a Helyi Érték Egyesület fafaragó művésze tömör tölgyfából faragta ki a nyitott könyvet, mely a Gyilkos szarvas című Szapudi novellát idézi. A Szapudi asztalon elhelyezett könyv mellé egy pad is került, az emlékmű a Siófoki Szakképzési Centrum épülete előtt kapott helyet.

PJOTR TYIMOFEJEVICS SZTRONSZKIJ: A BÉKE JÓSÁGOS ANGYALA

8600 Siófok, Krúdy sétány - kikötő, móló / harbour

A Béke jóságos angyalát a 2012. szeptember 5–7-én a Siófokon megrendezett Finnugor Népek VI. Világtalálkozójának tiszteletére avatták fel. Az alkotás az orosz Jótett Világa Jótékonysági Szervezet Nemzetközi Szövetségének, a Kultúra és Művészet Nemzetközi Akadémiájának, valamint az Orosz Nyelvű Írók Nemzetközi Föderációjának közös ajándéka.

A talapzattal együtt kb. tíz méteres alkotás egy aranyozott angyalt ábrázol galambbal a kezében, ami a béke, a barátság és az egyetértés nemzetközi szimbóluma. A szobrot Pjotr Tyimofejevics Sztronszkij (Стронский Петр Тимофеевич) orosz szobrászművész készítette. Az alkotás talapzatán emléktábla emlékeztet két nyelven, magyarul és oroszul a Finnugor Világtalálkozóra.

Trianoni emlékmű

Az emlékmű a Trianoni békediktátum aláírattatásának 90. évfordulójára készült közadakozásból.
Nagyon érdekes alkotás, a beton alap a történelmi Nagy-Magyarországot, az abban elhelyezett, kőből kialakított vonalak pedig a későbbi határokat formálják. Középen egy üvegpajzs, amiből hiányzik a kettőskereszt formája. Hátul egy köríves beton, amiből ki van vágva egy Wass Albert idézet. Mellette egy országzászló. A mű este teljesedik ki, mikor az elől álló oszlopból kiáradó fény (fényhíd) megvilágítva a pajzsot, és annak árnyai rávetődnek a falra, és az idézetre. Mivel az idézet ki van vágva a betonból, így ha hátulról nézzük, világítanak a betűk. Ha középre állunk a kettőskereszt alsó szára pont az 'Az üzenetem az, hogy ébredjetek fel, magyarok! ' sorra világít.

AD ASTRA

A csillagok felé felemelkedő fiút ábrázoló szobor Horthy Istvánnak, az 1942-ben hősi halált halt egykori kormányzó-helyettesnek állít emléket. Az alkotás az eredeti helyén, a hajózási szigeten kap helyet. Az avató ünnepség 2013. augusztus 20-án volt Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében.

Siófok városvezetésének évtizedes törekvése vált valóra azzal, hogy visszakerült eredeti helyére az egykori kormányzó-helyettesnek emléket állító szobor. 2013. augusztus 20-án 71 éve annak, hogy Horthy István kormányzó-helyettes lezuhant gépével a mai Ukrajna területén. A pilótának halála után elsőként Siófokon állítottak emléket a Magyar Atlétikai Club kezdeményezésére. Kisfaludi Strobl Zsigmond „Ad Astra” című szobrát 1943-ban helyezték el a hajózás szigetén, az egykori Yacht Club területén. A csillagok felé címen ismert szobor egy földgömbön álló, szívére szorított kezekkel az ég felé forduló ifjú alakot ábrázol. Az eredeti márványalkotás a második világháborúban megsérült, maradványainak nyoma veszett. A legendák szerint a háborúban a szovjet csapatok ásták el a szobor torzóvá vált maradványait, de akad olyan vélekedés is, amely szerint három magyar férfi próbálta megmenteni az alkotást, ezért a föld alá temették. A szobor felkutatására több mint 10 évvel ezelőtt indított akció nem vezetett eredményre, ezért Siófok úgy döntött elkészítteti a művészileg is értékes, hősi halált halt kormányzó-helyettesnek emléket állító szobor másolatát.

KISS SÁNDOR: 2. VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰ

A siófoki vasútállomássalszemben, a gyönyörűen rendezett Millennium parkban, közvetlenül a római katolikus templomkertjében találjuk Kiss Sándor második világháborús emlékművét, melyet 1994-ben Vadász György szobrásszal közösen alkottak. A szívbe markoló II. világháborús emlékmű fehér márványból készült és egy köpenybe burkolózott kezével betemetett arcú özvegyet ábrázol. A női alak mellett egy hatalmas természetes hatású sziklaoszlop, melybe a háború áldozatainak nevei lettek bevésve.