VárosunkrólÉpített környezet

Az elmúlt években Siófok több pontján jelentős fejlesztések valósultak meg, nagyrészt Európai Uniós forrásokból származó támogatással.

Így újult meg többek között a Városközpont. A tér központjában helyezkedik el városunk jelképe, a több mint 100 éves Víztorony. Mintegy 1,2 millió euro beruházással teljesen megújult, a földszintjén a Tourinform iroda foglal helyet; fent, a glóbuszban pedig „Szentkirályi” Oxigénbár és interaktív kilátó fogadja a vendégeket, akiket két, üvegfalú panorámalift szállít fel a közel 33 m magasságba. A tér keleti részén létesült a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház, teljes egészében saját forrásból. A tér északi részén, magántőkéből épült fel a Sió Plaza ultramodern épülete, mely számos üzletnek, étteremnek és mozinak ad otthont. Maga a tér is megújult, új díszburkolat, virágágyások, szökőkút épült, benne Varga Imre - városunk szülötte és díszpolgára- alkotása, a Széchenyi szobor.

A parti sétány egyik legszebb épülete, a régi villasor egyik ékessége az ún. Thanhoffer- villa. 1897-ben építtette a nemzetközileg is elismert orvosprofesszor, dr. Thanhoffer Lajos. Halála után Horthy Miklós, a nemzeti hadsereg főparancsnokának főhadiszállása lett, majd panzióként működött, ezt követően főiskolai könyvtárként is funkcionált. A város tulajdonába került épületet 2013-ban újíttatta fel az Önkormányzat, eredeti állapotát helyreállítva, XXI. századi technológiák beépítésével. Igényes lakosztályok, apartmanok kaptak helyet az épületben, kiegészítve minden igényt kielégítő konyhatechnológiával, és professzionális gyengeáramú rendszerekkel. Az épület alkalmas igényes esküvők, fogadások, rendezvények lebonyolítására, előadások, tárgyalások, prezentációk megtartására.

Az elmúlt években megújult a kikötő és környéke is, a BAHART Zrt. fejlesztésében megszépült a kikötői mólóhoz vezető sétány, a hajókikötő pénztári és váróépületei. A terület igényes díszburkolatot kapott, megújultak az utcabútorok és a virágágyak, növények is. Ezen beruházáshoz kapcsolódóan került elhelyezésre a keleti mólófejen a 2012 –es Finnugor Világtalálkozó alkalmából a „Béke Angyala” elnevezésű szobor.