LátnivalókEvangélikus templom

Az organikus stílusú épületek legszebb hazai képviselői közé tartozó siófoki evangélikus templomot Makovecz Imre tervezte az 1980-as évek közepén.

fotó: Helényi Tamás

Az épület nagy részben fából készült, s megépítéséhez Siófok finnországi testvérvárosának, Oulunak evangélikus gyülekezete járult hozzá jelentős anyagi segítséggel és a faanyag egy részének rendelkezésre bocsátásával. Tiszteletből Siófok városa a templom körüli területet Oulu parknak nevezte el. A templom felszentelésére 1990. június 30-án került sor.

"A belső faszerkezetek részletei a norvég középkori fatemplomokat idézik. A földből kinövő, antropomorf templomtömeg szárnyas szemekkel fogadja az érkezőt. A domináns tetőszerkezet erős ívei bárkát formálnak, mely a keresztény szimbolikából jól ismert. A templom mellett álló lelkészlakhoz kerek, fakupolás gyülekezeti terem tartozik. Az oltár felett elhelyezett Feltámadt Krisztus szobor Péterffy László munkája.
Az építkezés azzal indult, hogy a lelkész összetákolt egy kecskelábú asztalt, két nyárfaágat keresztnek összekötött, az asztal mögé tűzte, befőttesüvegben virágot tett az asztalra, s az első naptól az utolsóig a munka mindenkinek zsoltárénekléssel és imával kezdődött. Asztala és feszülete a mai napig ott áll a gyülekezeti teremben a szárnyak alatt. A siófoki templom elválaszthatatlan Józsa Márton személyétől. Az ő imádsága és jelenléte, bátorsága és rendíthetetlen hite táplálta az építés drámáját, mely a stílus, az anyag és a forma hármasán túlmutatva az építés valódi lényegét adja."

forrás: makovecz.hu

A további képek forrása: www.orszagepito.net
Fotók: Kravár Ágnes, Csernyus Bence
Archív fotók: dr. Fabinyi Tamás
Építészet: Makovecz Imre (1986-1990)
Felújítás tervezője: Kravár Ágnes (2017−2021)