LátnivalókÁsványmúzeum

Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye 1986 júniusa óta látogatható Siófok város centrumában,a Kálmán sétány 10. alatt. 

Az államilag védett gyűjtemény kiállítótáróiban mintegy 3000 ásványt csodálhatnak meg a látogatók, akik közül sok a visszatérő vendég. Örömmel fedezik fel a minden évben jelentős tárgyi gazdagodást a kiállításban, mert az élő múzeumként állandóan gyarapodik. Különösen a nyári hűvösebb napokon sok a látogató, hiszen a természeti szépségekre fogékony emberek beiktatják balatoni nyaralásukba ennek a világszerte híres gyűjteménynek a megtekintését.

A bemutatott példányok szépsége csodálattal tölt el mindenkit, akit megérint az ásványok varázsa. Helyszűke miatt az ásványok zsúfolásig megtöltik az 54 vitrinszekrényt, melyek 5 teremben vannak elhelyezve – ezek: Magyarország, a Nagyvilág, a Felvidék, Kapnikbánya és egyéb erdélyi pl.: óradnai, nagybányai, felsőbányai ásványok. Az Erdély területéről származó ˝bányavirágokat˝ tekintve bizonyára az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció. A gyűjteményi darabok között több etalonpéldányt is láthatnak (pl.: kochsándorit), melyek szintén a múzeum egyedülállóságát tükrözik.

A múzeumot is önerőből tartja fenn a család – a gyűjtőt (Kövecses-Varga Lajost) munkájában szülei, felesége és fiai is segítik. Jövőbeli tervei között az erdélyi bányahelyek minél alaposabb bejárása és erdélyi ásványgyűjtő túrák szervezése szerepel, melyhez tökéletes kiindulópont a közelmúltban felépült Bányavirág vendégház Kapnikbányán.

Nyitvatartás:
májusban és szeptemberben: 9:00-16:00
nyáron: 9:00-19:00
Előzetes bejelentkezés esetén az év minden napján!

Jegyárak:
gyermek - 500 HUF
felnőtt - 800 HUF

Elérhetőség:
tel.: +36 20 532 52 57
e-mail: asvanymuzeum@gmail.com