HírekXVI. Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

2019.07.18. 12:55

Július 11. és 14. között a tradicionális jazz műfajának képviselői közül nyolc ismert és elismert zenekar mutatkozott be a siófoki Fő téren megrendezett XVI. Siófoki New Orleans Jazz Fesztiválon.

- A Siófoki New Orleans Jazz Fesztivállal az a célunk, hogy a hazai tradicionális jazz zenei élet jeles képviselői megmutathassák magukat a városban. Hálás vagyok a Siófoki Önkormányzatnak, és Apáti Jánosnak, aki 45 éve a városban tevékenykedik, és megismertette ezt a műfajt a helyi közönséggel, és az ide utazó turistákkal egyaránt – nyilatkozta Bényei Tamás, a Hot Jazz Band zenekar vezetője és a fesztivál alapítója.

Hazai zenekarokról lévén szó, a „nagy öregek”, a Benkó Dixieland Band és a Molnár Dixieland Band minden évben szerepel a fesztivál fellépői közt, és a siófoki Apáti Dixieland Band, valamint a házigazda Hot Jazz Band is elmaradhatatlan részese a legnagyobb hazai dixieland fesztiválnak. Minden évben érkeznek új fellépők is, idén Szegedről látogatott el hozzánk a Storyville Jazz Band, bemutatkozott a színpadon Bényei Tamás, testvére, Bényei Tibor és Gáspár Pál (Benkó Dixieland) által alapított Banjo Brothers nevű trió, és debütált a jazz fesztiválon az Ausztriából érkező Streetview Dixieclub együttes Ladányi Ádám vezetésével.

A rendezvény záró napján nagy sikert aratott a hazánkban jazztörténeti kuriózumnak számító Hungarian All Stars.

- A dixieland műfajában ez az első és egyetlen ilyen formáció. Ennek a zenének a sajátja az improvizáció, a rögtönzött, spontán örömzene, ami úgy összeáll a színpadon, mintha száz éve együtt próbálnánk. Az All Starsban szerepel Nagy Iván, a Benkó Dixielandből, Molnár Gyula, a Molnár Dixielandből, Papa Fleigh, Apáti János, az Apáti Dixielandből, és a Hot Jazz Bandből Galbács István, Juhász Zoltán és jómagam, Bényei Tamás. A hazai dixieland zenekarok krémjéből összeválogatott csapat 23 éve alkalmi zenekarként működik, de nagy örömmel állunk össze egy-egy fesztivál alkalmából – mondta el Bényei Tamás.

A családbarát fesztiválon a jazz zene mellett kitelepült gasztro kereskedők is gondoskodnak a kellemes hangulatról, és a közönség létszáma is évről évre növekszik.

- Idén sajnos az időjárás kibabrált velünk, azonban a közönség annyira lelkes volt, és ragaszkodó, hogy az eső és a hűvös esték ellenére is végig velünk maradtak, amit ezúton is köszönök nekik. Óriási siker, hogy még vasárnap este is 400-500 ember hallgatta végig fellépőinket. Ez egy szeretett és megszokott fesztivál, amit a műfaj rajongói minden évben már előre várnak – számolt be a sikeres XVI. Siófoki New Orleans Jazz Fesztiválról az alapító, Bényei Tamás.