HírekValakiknek most a tyúkszemére lépnek?

2020.02.13. 11:43

A civilek is a régi könyvtárat akarják. A régi teremmoziból nem lesz civil ház, az egykori könyvtárépületben lehet a siófoki civilek régóta óhajtott székháza.

Az önkormányzat nem veszi igénybe a korábbi mozi átépítésére elnyert 135 millió forint támogatást, mert közel félmilliárd forint önerőt kellene hozzátenni a beruházáshoz. A képviselő-testületnek ezt a döntését előzte meg a legnagyobb vita a januári ülésen.

„A 600 milliós összköltséghez szükséges önerőt csak akkor tudjuk vállalni, ha máshonnan elveszünk, miközben a déli városrész csapadékvízelvezetésére és az ipari parkra már elköteleződtünk, igen komoly összegekkel – kezdte Lengyel Róbert polgármester. – Új pályázaton indulnánk ismét, az egyesületek egyébként megfogalmazták, hogy inkább az eredetileg erre a célra kiszemelt régi könyvtárat szeretnék civil háznak”.

A 135 milliós elnyert pályázati támogatás mellett 26 millió forintot már kifizetett az önkormányzat az előző testület döntése alapján a régi teremmozi átalakításának a tervezésére. Projektmenedzsernek is fizet a város, havi több, mint 500 ezret, továbbá az önkormányzat, helyi civil szervezetek és vállalkozások részvételével a projektre megalakult Siófok Holnap Egyesület ugyancsak támogatásból civil szervezetek részére tavaly már tízmilliókat osztott ki és munkaszervezetet is fenntart. Az egyesületben az önkormányzatot eddig Szajcz Adrián korábbi beruházási és fejlesztési tanácsnok (Fidesz) képviselte, helyére új képviselőt fog delegálni a város.

A januári testületi ülésen Balogh Renáta (Fidesz) azt az álláspontot képviselte: biztosítani kéne az eredeti projektre a közel félmilliárd forintot. „Modern, jövőbe mutató fejlesztés lenne” – tette hozzá.

„Ha van ötlete, hogy honnan vegyük el, közölje! – így Lengyel Róbert. – Harminchat utcánk csak murvás, parkolóink, útjaink állapotának javítását is elvárják az emberek. Megmondom én, honnan tudnánk elvenni: nem építünk idén új parkolót, utat”.

Nagy Gábor alpolgármester megjegyezte: a teremmozi-átalakítás jelenleg ismert 600 milliós költsége csak tervezői költségbecslés, nem konkrét árajánlat, vagyis akár több is lehet ennél. Jánossy Gábor (Becsülettel Siófokért Egyesület) szerint a régi könyvtár felújítása mindenképpen kevesebbe kerülne, ott egyébként ma is tartanak foglalkozásokat egyesületek. Juhász Attila (Becsülettel Siófokért) szerint is erre voksolnak a helyi civil szervezetek. Völgyi Lajos pénzügyi bizottsági elnök (Becsülettel Siófokért) fel is tette a kérdést: „Civil ház lenne a teremmoziból, de a civilek nem ezt akarják – ezt akarjuk támogatni?”

„Ezzel a döntéssel most néhány ember tyúkszemére lépünk – mondta sokat sejtetően a polgármester. – De ez nem érdekel, engem csak Siófok érdekel, mert számomra nem csak szlogen, hogy Siófok az első. Bennünket Siófok népe választott meg, nekünk mindig Siófok népének akaratát kell képviselnünk, senki másét. Ha választani kell, hogy a 135-höz tegyünk-e hozzá közel 500 milliót, vagyis valakiknek a köz érdekét felülíró magán érdekeit támogassuk, vagy utak, járdák épüljenek, akkor az utóbbira voksolok”.

Gencsi Attila (Fidesz) a szavazás előtt még megjegyezte, hogy „kéne megújulás oda, zsibvásárhoz hasonló a sétány, kezdeni kellene valamit a régi moziépülettel is”. Végül 8 igen és 4 nem vokssal született meg a döntés.

...

Az ideális persze az volna, ha a 135 milliót a város egy új pályázaton a volt könyvtárépület felújítására tudná felhasználni.

Egy mondat a Civil Kerekasztal 2019. novemberi ülésének jegyzőkönyvéből: „Juhász Attiláné erőteljesen kezdeményezte a régi könyvtár épületrész helyiségeinek civil szervezetek részére történő használatba adását. A kezdeményezéssel a Kerekasztal megnyilvánuló része egyetértett”.

F. I.