HírekÚjra gyerekzsivajtól zsongnak a siófoki óvodák és a bölcsőde

2020.05.28. 09:24

Kinyitottak a siófoki óvodák és a bölcsőde, az intézmények fokozatosan visszaállnak a veszélyhelyzet előtti szokásos rendbe, természetesen a megfelelő higiénés szabályok betartása mellett, melyre az óvodai, bölcsődei dolgozók kiemelt figyelmet fordítanak. 

Az újranyitásról Siófok Város Óvodájának intézményvezetőjét, Oláhné Kálmán Viktóriát, és Siófok Város Csicsergő Bölcsődéjének intézményvezetőjét, Havasi-Horváth Krisztinát kérdeztük.

A május 25-ei újranyitás után milyen létszámmal működnek az óvodák és a bölcsőde?

Oláhné Kálmán Viktória: Jelenleg 276 gyermek jár a tagóvodáinkba összesen, tagintézményeink átlagosan 30 fős létszámmal működnek. Óvodákra lebontva a legnagyobb létszámmal, 47 fő, a Kiliti Pitypang Tagóvoda működik.

Havasi-Horváth Krisztina: Siófok Város Csicsergő Bölcsődéjébe jelenleg 38 kisgyermek jár, de csoportjaink folyamatosan feltöltődnek, és június 2-től az eddigi felmérések szerint körülbelül 70 kisgyermek várható. Ez a létszám folyamatosan növekszik a szülői igényekkel párhuzamosan.

A vírushelyzethez képest mennyire nőtt meg a létszám?

Oláhné Kálmán Viktória: 64 fő volt az utolsó adatunk az újranyitás előtt, és május 25. után több mint 200-al több gyermek érkezett, mely az összlétszámnak azonban még csak körülbelül a harmada. A szülői jelzések alapján viszont folyamatosan emelkedik a létszám.

Havasi-Horváth Krisztina: A zárás előtt a 122 férőhelyes bölcsődében 116 gyermek járt, a járvány kitörésekor 3-5 gyermek családja igényelte az intézményi elhelyezést, majd fokozatosan nőtt a szülői igények száma. A vírushelyzet alatt nem vettünk fel új gyerekeket. Az újranyitáskor pár szülő jelezte, hogy már az óvodába mennek át szeptembertől, addig megoldják a gyerekek felügyeletét, és vannak családok már, akik jelezték új felvételi kérelmüket a lehető legrövidebb időn belül. Véleményem szerint június végére már várható a 90-100 feletti létszám.

A megnövekedett létszám miatt okoz-e nehézséget a higiéniai előírások, a biztonsági követelmények, óvintézkedések betartása?

Oláhné Kálmán Viktória:A szülők felé is jeleztük, hogy bár újranyitottunk, a járványhelyzet továbbra is fennáll, ezért a higiéniai előírásokra ugyanúgy figyelnünk kell. Ilyen a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, az intézmények folyamatos fertőtlenítése. A szülők továbbra is az óvodák egy-egy kijelölt részén adják át a gyerekeket, a csoportszobákba továbbra sem léphetnek be. Ügyintézés esetén a szülők kizárólag maszkban, a bejáratnál kihelyezett kézfertőtlenítő használata után léphetnek be az intézményekben, ahol a megfelelő szociális távolságot tartaniuk kell. Emellett kértük a szülőket, hogy egy gyermekért csak egy szülő érkezzen, hogy ne legyen csoportosulás.

Havasi-Horváth Krisztina: A higiéniai előírások betartására fokozottan ügyelünk, ez nem okoz gondot. Továbbra is megtartottuk, a higiéniai előírásokat. Ilyen a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, a játékok és az intézmény folyamatos fertőtlenítése. A szülők továbbra se jöhetnek be az intézménybe. Ügyintézés telefonon és internetes formában történik. Délután a szülők csak maszkban léphetnek be a bölcsőde területére, mivel ilyenkor a gyerekek az udvaron tartózkodnak. A gyerekek megnövekedett létszáma miatt azonban egyre nehezebb betartani a javaslatokat.. Ilyen például altatáskor a másfél méteres távolság betartása, melyre a csoportszobák nagysága miatt nagyobb létszámnál nincs lehetőségünk. A higiéniai szempontokra, a fertőtlenítésre viszont még nagyobb figyelmet fordítunk.

Az intézmények dolgozói közül mindenki vissza tudott állni a munkába?

Oláhné Kálmán Viktória:Nagyrészt igen, de ahol tudtuk, még kiadtuk a szabadságokat.

Havasi-Horváth Krisztina: Szinte minden kolléganőnk újra munkába állt, az idősebb, 60 év feletti kolléganőket azonban minél később szeretnénk behívni, de természetesen, az idősebb korosztály munkába állását sem korlátozzuk, aki közülük dolgozni szeretne, szívesen látjuk.

M.B.