HírekÚj képviselő a testületben

2022.10.01. 13:34

A szeptemberi ülésen történt. 

Szamosi Lóránt váltotta Balogh Renátát a képviselő-testületben. A régi-új képviselő a szeptemberi ülésen tett esküt. Balogh Renáta (Fidesz-KDNP) augusztus 31-i hatállyal mondott le mandátumáról, helyére a Fidesz jelölhetett új képviselőt a párt 2019-es listájáról Szamosi Lóránt személyében, aki 2014 és 2019 között már tagja volt a siófoki képviselő-testületnek.

Tovább vizsgálják parkoló, illetve többszintes parkolóház kialakításának lehetőségét a Vitorlás utca elején a Baharttól megvásárolt ingatlanon, a szeptemberi ülésre világossá vált, hogy a jelenleg hatályos helyi építési szabályzat ezt ott lehetővé teszi. A folytatás: a parkolókialakítás műszaki követelményeinek tisztázása nyílt pályáztatás során kiválasztott szakember bevonásával történik.

A testület a Balaton Táncegyüttesre bízza a régi könyvtár helyén hamarosan elkészülő civil ház működtetését, egyelőre egy évnyi időtartamra. Az új civil ház a Kálmán Imre Művelődési Központ alá tartozik majd.

Ismét emelkedik az óvodás, általános és középiskolás gyermekek, valamint a szociális étkeztetésben részesülők étkezési díja: a költségek rohamos növekedése miatt a szolgáltató S-Food Kft. a januári 13, majd a májusi 10 százalékos díjemelés után októbertől újabb 10 százalékos emelést érvényesíthet. Az S-Food-dal egyébként 2014. januárjában kötött az önkormányzat vállalkozási szerződést, 120 hónap időtartamra.

Az Erdei Ferenc utca új elnevezése (Erdei utca) január elsején lép hatályba, az okmánycserék határideje január 31-e – erről is döntöttek a képviselők. S nem járultak hozzá ahhoz, hogy a Jókai parkban lekerüljön a helyi védelem egy villáról, az ingatlan tulajdonosa az elbontása után szállodát építene oda. A városi tervtanács sem a helyi védelem levételét, sem a szálloda építését nem tartotta indokoltnak arra a területre, s ezzel értett egyet a testület is, egyhangúlag. Nem biztosítottak továbbá forrást sem az állami tulajdonú, vízügyi kezelésű aranyparti mólók felújítására, sem az újjáépülő zsilipnél kialakuló új közhasználatú területek átépítésének a tervezésére. Az utóbbira szánt 8 millió forinttal a költségvetés általános tartalékát növelték, akár csak egy zöldterület-növelő, már elnyert pályázati támogatás visszamondásával. A tartalék ezzel 334 millió forintra nőtt – jelentette be Völgyi Lajos (Becsülettel Siófokért Egyesület), a pénzügyi bizottság elnöke.

Belevágnak viszont a közvilágítási hálózat korszerűsítésébe (ahol ez korábban nem történt meg), egy új konstrukcióval. Több, világítás-korszerűsítéssel foglalkozó cég kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy külső finanszírozó bevonásával vállalná a munkát és a fogyasztáscsökkenésből fakadó megtakarításból állhatná a város a megelőlegezett beruházási költség utólagos törlesztését. E költség 350-400 millió forint lehet. Ahogyan azt a testületi ülésen Papp László városházi osztályvezető elmondta: olyan lámpák lesznek mindenütt, melyeknek a fényereje távoli eléréssel programozható. A tervezést, a kivitelezést és a finanszírozást is a közbeszerzési eljáráson kiválasztandó nyertes vállalná, a megtérülési idő pedig az áram árától függ. A harmadik negyedévben egy kilowattóra áramot 115 forintért kapott a város, a negyedik negyedévben ez 228 forintra ugrik, ez alapján 6-7 év lehet a megtérülés, a 2023-as árak ugyanakkor még nem ismertek…

Kerítésbontás?

A Nagystrand és a szállodák előtti, jelenleg kerítéssel elzárt parti terület megnyitását javasolta Bozai Ágota, a pénzügyi bizottság külsős tagja. A térképeken a sétány a gyalogos forgalom előtt megnyitottként van feltüntetve, holott a Rózsakert keleti végében és a Balaton Szállodánál is le van zárva. A szállodáknak az előző képviselő-testületek szolgalmi, területhasználati jogot adtak az előttük lévő partszakaszokra. Az ingatlan-nyilvántartás szerint a parti sáv önkormányzati tulajdonú közpark. A javaslat szerint a sétányt a gyalogosok számára legalább szezonon kívül teljesen átjárhatóvá kéne tenni. A képviselő-testület a szeptemberi ülésen megbízta a hivatal illetékeseit, valamint a Balaton-parti Kft.-t, hogy jogi és gazdasági szempontból vizsgálják meg, átjárhatóvá lehet-e tenni az emlegetett partszakaszt.

F. I.