HírekTapintható Fő tér

2020.11.30. 12:14

A városnapra, még ha a hagyományos ünnepség idén el is maradt...

Új köztéri alkotással gyarapodott a városnapra a siófoki Fő tér, Farkas Pál szekszárdi szobrászművész bronz főterével – az esélyegyenlőség jegyében.

„Már a ciklus elején ígértem, hogy igyekszünk külön is figyelni a testi fogyatékosokra; ennek a törekvésünknek egyik állomása, hogy a Fő téren most elhelyeztünk egy vakok számára letapogatható, Braille írással leolvasható, Siófok főbb nevezetességeit bemutató terepasztalt – mondta a pénteki avatón dr. Lengyel Róbert polgármester. – Ilyen már létezik más településeken, ideje volt, hogy nálunk is legyen. A Fő téri karácsonyfánk előtt látható és ha valaki megnézi, méltán gondolhatja, hogy ismét készült valami, amire mi, siófokiak igazán büszkék lehetünk”.
A tapintható Fő teret kiegészítő kezdeményezés azonban talán országosan is egyedülálló. „Elsősorban a siketek számára készíttettünk egy, a városunk történetét bemutató, magyar jelnyelvi tolmácsolással is ellátott kisfilmet, amit szintén a Fő téren, a víztorony pláza felőli kirakatában lehet mostantól megtekinteni – folytatta a polgármester. – A folyamatosan futó filmről egyébként a feliratozás révén olvasással mi magyarok, az idegen nyelvű fordításoknak köszönhetően pedig más nemzetek polgárai is megismerhetik városunk múltját. Igazából a városnapi rendezvény keretében szerettük volna ezeket átadni, de mivel rendezvény nincs, csak amúgy egyszerűen tettük ezt meg. Vig Mária asszonnyal, a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete siófoki kistérségi csoportjának vezetőjével közösen lepleztük le az asztalt és néztük meg kísérőivel és munkatársaimmal elsőkként a filmet. Aki arra jár, ne hagyja ki! Apró gesztusok ezek, de fogadják szeretettel minden siófoki polgár nevében azok, akiknek ezeket elsősorban szánjuk!”

(siofoki-hirek.hu)