HírekTanulmányi kirándulás Erdélyben

2019.10.15. 12:50

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium 65 tanulója (a 10.N és a 11.B osztály) és kísérő tanáraik a HATÁRTALANUL program keretében 2019. szeptember 26. és 30. között tanulmányi kiránduláson vettek részt Erdélyben. 

A HATÁRTALANUL programban részt vett diákok, tanárok beszámolója az erdélyi kirándulásról:

Egy hosszú buszutazást követően az első napon Partium legnagyobb városával, Nagyváraddal ismerkedtünk meg, ahol megnéztük a Székesegyházat – amelyben megtalálható Szent László hermája -, a Püspöki Palotát, a Kanonok sort, majd a központban található szebb épületeket: a Sas palotát, a Szigligeti Színházat és az Emke kávéházat. Utunkat folytatva sajnos elkezdett esni az eső, így Erdély kapuját, a Király-hágót a zuhogó eső miatt nem csodálhattuk meg. Az első éjszakát Magyarlónán, illetve Szászfenesen töltöttük.

A második nap városlátogatással kezdődött Kolozsváron, ahol a belváros legfontosabb nevezetességeit jártuk be: Mátyás király szülőháza, Mátyás király szobra, Szent Mihály templom, Régi városháza, Bánffy palota. Megtekintettük a Babes-Bólyai Egyetem ásványkiállítását is. A következő megálló Szováta volt, ahol a világ legnagyobb heliotermikus tavát, a Medve-tavat sétáltuk körbe. Szejkefürdőn megkóstoltuk az ásványvizet (helyi nevén borvíz.), és felsétáltunk az író és néprajzi gyűjtő, Orbán Balázs sírjához, megcsodálva az odavezető székelykapukat. Rövid utazás után Tamási Áron szülőfaluja, Farkaslaka következett, amelynek templomkertjében a székely életmódot megörökítő író síremléke található. Ezt követően a Székelyföld fővárosaként is emlegetett Székelyudvarhelyen időztünk egy keveset, megnézve a központban található Szoborparkot, Városházát és Orbán Balázs szobrot. A második nap végén érkeztünk meg Tusnádfürdőre, ahol három éjszakát töltöttünk kényelmes faházakban.

A harmadik nap első programja a borvizekben gazdag Tusnádon található Borvízmúzeum meglátogatása, illetve a mellette található forrásvíz megkóstolása volt. Ebéd után Tusnádfürdő környékével ismerkedtünk meg. Először az Apor bástyához sétáltunk fel egy rövidebb túra keretében, majd Sólyomkő következett, ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk: az Olt partján fekvő Tusnádfürdőt láthattuk madártávlatból.

A negyedik napon Háromszék legnagyobb városába, Sepsiszentgyörgyre utaztunk, ahol a Székely Nemzeti Múzeumban feltárult előttünk a székelyek történelme. Ezt követően a Kovászna belvárosában található természeti különlegességet, a Pokolsár elnevezésű, iszapos, kénes-széndioxidos feltörést csodáltuk meg. Egy kisebb gyalogtúra során felmásztunk Európa legnagyobb működő mofettájához, a torjai Büdös-barlanghoz, ahol manapság is barlangkúrákat szerveznek különböző betegségek kezelésére.A nap végén a Szent Anna-tavat, majd a Mohos-tőzegláp titkait fedeztük fel. Mindkettő a Mohos Természetvédelmi Területen helyezkedik el, és sok természeti ritkaságot őriz.

Kirándulásunk utolsó napján még két csodálatos program várt ránk. Egy hosszabb utazást követően érkeztünk meg Déva várához, amelyhez egy felvonó segítségével jutottunk fel. Kirándulásunk záróeseménye az aradi vértanúk vesztőhelyén emelt emlékmű előtti rövid megemlékezés volt. Miután elhelyeztük a saját magunk által készített emlékszalagot, közösen elénekeltük a himnuszt.

A diákokat kísérő tanárok: Csonkáné Németh Klára, Fogarassyné Orczy Zsuzsanna, Miklós Katalin, Vaskóné Csák Erika, Orosz Zoltán és Szentpéteri Attila.