HírekTámogatásért festményt adott a városnak

2022.08.19. 18:15

Bruttó 400 ezer forinttal támogatta az önkormányzat, hogy Könyv Kata Siófokon élő festőművész Rómába utazhasson egy művészeti-kutatási ösztöndíj elnyerését követően. Cserébe a művész egy festményét ajánlotta fel a városnak.

„Ez egy nagy múltú művészeti ösztöndíj (irodalomtudósok, írók, képzőművészek tölthetnek el egy hónapot Rómában), én még 2020-ban nyertem ezt el az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán, de a pandémia miatt csak most volt lehetőség a kiutazásra – mondta a Siófoki Híreknek Könyv Kata, akitől a város nevében Kocsisné Várnagy Tünde, a képviselő-testület humán bizottságának elnöke (Becsülettel Siófokért Egyesület) vette át a támogatásért cserébe felajánlott festményt. – Nagy álmom volt Róma városának, kulturális emlékeinek a felfedezése. Az ösztöndíjasok Róma-ihletésű alkotásainak kiállítása most is látható az olasz fővárosban.”

A festőművész öt éve él Siófokon és kiutazását nehezítette, hogy a 2020-ban elnyert ösztöndíj óta családja lett, gyermeke született, így csak vele együtt tudta megoldani az ott tartózkodást. „Örömömre ezekben a nehéz időkben is pozitív választ kaptam kérelmemre-felajánlásomra „választott” városomtól – így Könyv Kata, aki nem csak festőművész, hanem vizuális nevelőtanár is. –A festményt a város képviselője választhatta ki a Kálmán Imre Művelődési Központ Dél-balaton szalon kiállításán látható alkotásaimból. Szeretnék itt részt venni, segíteni a helyi képzőművészeti élet újraélesztésében, az igény felkeltésében a magas művészet iránt. Mert azt vallom, hogy először mutatni kell valamit ahhoz, hogy felébredjen az igény a befogadókban; ehhez pedig ma már meglehet, hogy az emberek közé kell vinni a művészetet, a kultúrát, nem pedig azt várni, hogy majd betérnek a galériákba...”