HírekSzuhoj vadászgépek a kiliti reptéren: repüléstörténeti gyűjteménnyel bővül a város attrakció-kínálata

2022.06.19. 17:08

Fel nem szállnak, de egyikbe-másikba bele is lehet ülni. 

Repüléstörténeti gyűjtemény nyílik július 1-jén a kiliti repülőtéren. A maga nemében országosan is páratlan tárlat „interaktív” lesz, hiszen amellett, hogy külön kiállítótermet szentelnek a magyar légierő két legendájának, az An–26-osnak és a Szu–22-esnek, a Szu–22-est (egy Mi–8-as és egy Mi–2-es helikopteren kívül) meg is lehet tekinteni a kiliti reptér füvén, sőt, bele is lehet majd ülni.

Horváth „Buci” István, aki anno a rádiós, rádiónavigációs berendezések, rádió-lokációs berendezések üzemeltetője volt, két éve egy An–26-os emlékhely felállítását „járta ki”, azóta dolgozik azon egykori katonatársaival, hogy megnyílhasson a repüléstörténeti gyűjtemény is, bővítve Siófok, a Balaton-régió attrakció-kínálatát.

„A múlt ápolása lett a hobbim – mondta a Siófoki Híreknek az Aviátor Repüléstörténeti Alapítvány elnöke. – Az An–26-os emlékhelyet 2020-ban avattuk a kiliti repülőtéren, majd továbbgondoltuk, legyen egy An-26-os emlékszoba is. Közben az egykori An-26-os és Szu-22-es repülőszázadok találkozóit is én szerveztem, az utóbbit idehoztuk Kilitibe, és a reptér üzemeltetőivel beszélgetve merült fel, hogy tudnék „szerezni” Szu-22-es gépet és be tudnánk mutatni; a taszári repülőmúzeumban kértünk először kiállítóhelyet, de nem kaptunk. Tudtam, hogy van két Szu-22 Tatán, s annak köszönhetően, hogy tudták, mi voltunk az a csapat, amelyik anno a Szu-22-t műszakilag kiszolgálta, repülte, mindkettőt odaadták. Olyan állapotban tudjuk ezeket itt Kilitiben bemutatni, amilyenre másutt nincs példa az országban. Egykori kiváló katonatársaim, barátaim közül segítettek többen is abban, hogy ilyen állapotba hozzuk a Szuhojokat és a helikoptereket: beindítani, szárnyakat mozgatni, beleülni, ez mind lehetséges lesz idővel.”

An-26-os szállítógép; Szu-22-es harcászati vadászbombázó: az egyiken kezdte, a másikon fejezte be katonai pályafutását a katonakörökben csak Buciként ismert és emlegetett Horváth István, aki a Kilián-főiskola 1975-ös elvégzése után hiába akart kaposváriként Taszárra kerülni, egy ukrajnai An-26-os átképzés után Szentkirályszabadján kezdte a szolgálatot. A rádió-, hír-, navigációs és lokátor-berendezések időszakos vizsgái és a berepültetések volt a szakterülete. Taszárra akkor került át, amikor felállt a 101-es Felderítő Repülő Század, miután kiképezték őket az oroszországi Krasznodarban a Szu-22-re. „1984-ben repült Magyarországon először a Szu-22 magyar színekben és 1996-ban vonták ki, ezzel megszűnt a századunk is – elevenítette fel a múltat. – Összesen négy tonna fegyverzet fért a Szu-22-re, hatalmas csapásmérő potenciállal rendelkezett, azóta sincs a magyar légierőnek ilyen. 1997-ben 42 évesen mentem nyugdíjba, erőnk teljében, számos újítása volt a csapatnak, de hiába fájt a szívünk, változott a világ, az akkori hadsereg nem tudott már perspektívát nyújtani sokunknak. Kevesen tudják, hogy Taszár végét épp az amerikaiak megjelenése jelentette; akkor kellett megadni a NATO-nak, hogy Magyarország melyik repülőtereinek a fejlesztését tervezi és Taszár jövőjét nem lehetett látni, nem lehetett tudni, meddig húzódik a délszláv válság… De összességében szép volt: fiatalok voltunk (még 20 éves se voltam és már az „Ancsákra” képeztek ki), csúcsrepülőgépeken dolgozhattunk. Sokak több éves munkája van ebben a kiliti gyűjteményben, Nem volt könnyű összehozni, hiszen a gépeket már 25 éve kivonták, azóta vártak a sorsukra, korábban titkos anyagokhoz, féltett információkhoz próbáltunk hozzájutni és ugye már nem katonaként, hanem civilként… Sokan támogattak bennünket, pályázati segítségeket vettünk igénybe. Nem nagy ez a kiállítás, mégis komoly, hiszen mindent magánszemélyek adtak össze.”

A gépek, relikviák, fotók között különlegesség a két, valaha szigorúan titkos minősítésű parancs. Az egyikkel 1983-ban a Szovjetunióba vezénylik a leendő Szuhoj-csapatot, közte Horváth „Buci” Istvánt is, rádiótechnikai kiképzésre. A másik ilyen parancs címzettje Czinege Lajos hadseregtábornok, aláírója Viktor Kulikov, a Szovjetunió marsallja, a Varsói Szerződés egyesített fegyveres erőinek főparancsnoka és arról szól, hogyan képzelték el akkor a magyar légierő, köztük a Szu-22 alakulat továbbfejlesztését. Ezt aztán végül „elvitte” a történelem…

Megnyitó tehát július 1-jén, a terveik szerint látogatói napokat jelölnek ki, illetve előre bejelentkezés esetén csoportokat tudnak majd fogadni. Készül már a magyar–angol nyelvű weblapjuk is, a Facebook-on az Aviátor oldala már most is „pörög”, számos rajongó-érdeklődő várja izgatottan a gyűjtemény megnyitását.

F. I.


képek:


1. (fenti képünk): A Szu-22-esek fegyverarzenáljából egy darab, egy felderítő konténer beemelése a kiliti kiállítóterületre. Mellette lesz látható egy H-29-es rakéta is.

2., Horváth „Buci” István vitrinje

3., Négy tonnányi fegyverzet fér fel a Szuhojokra (részlet a Szu-22-es emlékszobából)

4., Valaha szigorúan titkos dokumentum volt, ma már megtekinthető

5., A Szuhoj a kiliti füvön, még letakarva

6., A kiliti gyűjtemény géparzenálja: két Szuhoj, egy Mi-8-as és egy Mi-2-es