HírekSzezonvég. „Ezt a nyarat jól jegyezzük meg!”

2022.08.31. 10:08

Még véget sem ért a szezon, a Siófoki Hírek már gyorsértékelésre kérte a helyi vendéglátókat. Egyikük azt mondta: jegyezzük majd meg jól a 2022-es számokat, mert meglehet, ilyeneket sokáig nem fogunk látni...

Elégedetten nyilatkoztak az idei vendéglétszámról azok, akik válaszoltak körkérdésünkre. A Hotel Azúrban az egész szezonban magas volt a kihasználtság, és a tavalyi évhez képest júliusban és augusztusban jelentős a külföldi látogatószám. A Kálmán Imre Panzió, Étterem és Cukrászda átlagosnak értékelte a főszezont, jellemzően belföldi turistákkal és rövidebb, 1-2 éjszakás foglalásokkal. Összességében elégedett a szezonnal a Sió Camping is, meglátásuk szerint lényegesen több külföldi érkezett már idén, de még nem érte el a koronavírus előtti szintet. A Villa Maria Siófok szintén jó szezont zárhat, náluk a korábbinál jóval több cseh és lengyel vendég fordult meg, osztrákokkal és németekkel kiegészülve.

A siófoki Tourinform Iroda is arról számolt be, hogy sok cseh, szlovák, lengyel turista érkezett városunkba a nyáron, de a külföldi turisták nagy része Németországból, Ausztriából jött, a magánszállásoknál pedig a magyar turisták voltak a jellemzőek. „A Residence Hotel Balaton jó nyári szezont zár, hajszálnyival alacsonyabb vendéglétszámmal, de magasabb átlagárakkal és bevétellel mint a tavaly nyári hónapokban” – válaszolta kérdésünkre Geiger Violetta szállodaigazgató. – Sajnos azonban az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek is jócskán emelkedtek az elmúlt évekhez képest. A béremelkedés mellett a nyersanyag ára is 15-25 százalékkal, esetenként ennél is magasabb mértékben nőtt, s szerződött partnereink is áremelésre kényszerültek. A költségeink emelkedését áraink emelésével sikerült lekövetnünk, így a jövedelmezőségünk az előző évekhez képest nem változott. A Covid után azonban most a gazdasági helyzet állítja ismét nehéz feladat elé szállodánkat a gazdálkodás terén: az őszi hónapoktól a tízszeresére emelkedik a gázár, 6-7-szeresére a villamos energia költsége, ez a teljes szállodai működést lehetetlenítheti el. Ezzel persze szinte minden szálloda hasonlóan szembesül”.

Szerafin Zoltán, a Hotel Magistern ügyvezető igazgatója is hasonlóan értékelte a nyarat: „Az idén szinte telt házas nyarunk volt, a gazdasági szigorítások hatása azonban erősen érezhető volt a vendégek fogyasztásán, a nyár közepétől.”

A Hotel Yacht Siófok szállodaigazgatója, Mile Csaba erős előszezonról, és a tavalyi évhez képest gyengébb főszezonról számolt be.

...

(A teljes cikk a szeptemberi Siófoki Hírekben lesz olvasható).