HírekSulisárkány: a középiskolák különmeccsét a Baross nyerte

2022.05.27. 18:02

Sulisárkány-bajnokság hatodszor, először a Balaton vizén. 

Hét siófoki és környékbeli iskola tizenhét csapata ült sárkányhajóba pénteken a Siófoki Kajak-Kenu Pont előtti vízen, hogy ezúttal, a korábbi Sulisárkány-versenyektől eltérően nem a Sión, hanem a Balatonon mérjék össze frissen szerzett sárkányhajós-tudományukat. Az általános- és középiskolások számára szervezte a versenyt a Siófoki Vízi Sport Club, mely néhány hete nyílt napon tájékoztatott több száz iskolást egyebek között a vízi sporteszközök biztonságos használatáról, a Balaton sajátosságairól és veszélyeiről. 

A szervező egyesület ugyan 2021-ben alakult, ám alapítói voltak azok, akik Siófokra, illetve a régióba hozták ezt a sportot, Sulisárkány-bajnokságokat szerveztek és 2016-ban elindították az elmúlt két évben szünetelő közoktatási kajak-kenu programot. Ezt a Siófoki Vízi Sport Club jövő tavasszal szeretné újraindítani az iskolákban. „Ha addigra még nem is készül el a Sió-zsilip, abban reménykedünk, hogy lesz már víz a Sió medrében és folytathatjuk a napi kajak-kenu oktatást, tanórák keretében – mondta a Siófoki Híreknek Kardos László szakmai vezető. – A fiatalok vízbiztonságának kialakítását nagyon fontosnak tartjuk itt a Balaton mellett, hasonlóan fontosnak, mint az úszásoktatást. Egyesületünk versenysporttal nem foglalkozik.”

A nyílt napot követően a Sulisárkány-bajnokságba benevező siófoki, földvári, világosi és enyingi iskolásoknak az elmúlt egy hétben gyakorlási lehetőséget biztosítottak. Az idei már a hatodik Sulisárkány-bajnokság volt, és nem meglepetés, hogy a három siófoki középiskola csapatai különösen nagy csatát vívtak egymással, végül a „csaknem hazai pályán” versenyző Baross tarolt, az első és a második helyezettek is a közeli szakképző sárkányosai lettek a középiskolák kategóriájában (1. Vad Sárkányok, Baross; 2. Titánok, Baross; 3. Baywatch, Krúdy). A kisebb létszámmal felvonult általános iskolások két kategóriáját a földvári Sárkányvár, illetve a Turbó Sárkányok elnevezésű csapat nyerte, utóbbi a siófoki Vak Bottyánból. A 100 méter hosszú pályát a vízirendőrség felügyelte a Sulisárkány-bajnokság során, s örvendetes volt látni azt is, hogy – mivel a versengő diákok valahányan megkapták az egyesület vízbiztonság-képzését – minden sárkányhajósnak természetes volt a mentőmellény használata...     

A Siófoki Vízi Sport Club nyári kajak-kenu táboraiban is nagy szerepet kap majd a vízibiztonság, a megelőzés. Július 16-án rendezik a Siófoki SUP Kupát, augusztus 20-án pedig SUP-fesztivált és családi napot.


F. I.Képriport a versenyről a Siófoki Hírek Facebook-oldalán:


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=...