HírekSiófokon járt a virágosítási verseny zsűrije

2021.07.15. 17:48

Siófok 11. alkalommal nevezett be a versenybe. 

Bardócziné dr. Molnár Anita alpolgármester és dr. Sárközy László jegyző fogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyének három tagú zsűrijét; Paks város főkertészét, egy szaktanácsadót és egy egyetemi szakembert, a fák szakértőjét. Siófok kiemelt zöldfelületeinek kezelését immár a város részbeni tulajdonában álló Siókom Nkft. végzi – tájékoztatott az alpolgármester. A jegyző pedig arról beszélt: e területek fenntartása különösen nagy feladatot ró a szakemberekre a mostanihoz hasonló meleg, száraz napokon, ráadásul Siófok hétvégenkénti, nyáréjszakai „ostroma” után is a lehető leggyorsabban kell rendet tenni.

545 ezer négyzetméternyi területet kezel a város és 80 ezer fát számlál – ezt már Bukta Zsuzsanna városi főkertésztől hallhatta a zsűri. Azt is, hogy a déli vasút 1861-es elkészülte után két évvel létesült a vasútállomás és a hajókikötő is, nem sokkal később a település által felkért francia kertész, Flament Lajos indította el a fásítást, s hogy sétányos, parkos megközelítése legyen a Balatonnak.  Flament álmodta meg a mai Jókai parkot is az 1800-as évek végén, a háborút aztán csak a nagy platánok és fenyők vészelték át, a többi fát kivágták. 

„Nagy álmunk a századelős hangulatú Rózsakert visszaépítése, amire hamarosan lehetőség nyílik” – árulta el Bukta Zsuzsanna. Ő tájékoztatott arról is, hogy a platán, a fenyő és a hárs helyi védettséget élvez és nem csak a közterületeken. Kivágásukhoz engedély kell, és bár sokan kérnek ilyet az építkezések miatt, ott, ahol nem tudnak újat ültetni helyette, a városi zöldfelületi alapba kell egy összeget befizetni. Ebből a pénzből például tavaly 100 fát ültetett a város a Balaton partján. 

Kadlicskó Krisztián városi főépítész régi térképekkel érkezett; az első, 1780-84-es katonai felmérés nyomán készült térképen szinte csak egyetlen házsor Siófok, az is a Siótól keletre eső, akkor Veszprém megyéhez tartozó részen. A Siótól nyugatra (ez már Somogy megye volt) egyetlen épületet és a temetőt tünteti fel a térkép. A második, 1806 és 1869 között zajlott felmérés nyomán készült térképen már jóval több a ház a felirat szerinti SioFókon, a mai Fő utca vonala már jól látszik, de nyugaton a helyzet változatlan... A főépítész arra emlékeztetett: már a déli vasút előtt jóval, 1810-ben fontos állomás volt Siófok, érintette az adriai postakocsijárat. 

„Jelentős számú, 120 helyi védelem alatt álló épületünk van – így Kadlicskó Krisztián. – Küzdünk azért, hogy megtartsuk ezeket, sokan jelentkeznek, hogy lebontanák, mert a beruházóknak csak a terület értékes...”

A környezetszépítő verseny zsűrije csütörtökön bejárta a várost, a Fő tértől a Millennium parkon át a foki-hegyi lakótelepig, Széplakig, Kilitiig és a kikötőig.

F. I.