Hírek„Siófok túléli az idei fűtési szezont”

2023.01.12. 14:28

Rezsitámogatás és kamatbevétel.

Az előrelátó, takarékos gazdálkodásnak, a korábban meghozott költségcsökkentő intézkedéseknek, valamint az állami rezsitámogatásnak köszönhetően a mostani fűtési szezonban Siófok ki tudja fizetni az energiaszámláit – jelentette be dr. Lengyel Róbert polgármester azt követően, hogy konzultált a városháza pénzügyi vezetőjével, Balogh Gáborral.

A siófoki városvezető arra emlékeztetett: néhány hónapja kezdeményezte a rendkívül magas kamatszintre tekintettel, hogy a még el nem költött, egyébként jelentősebb összegű városi pénzösszeg egy részét bankbetétbe helyezhesse az önkormányzat. Ez a pénz addig csak állt a város számláján, de nem hozott, hanem inkább vitt, például kezelési költséget. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta a javaslatot, s ennek köszönhetően 2022. év végéig 36 millió forint kamatbevételre tett szert a város. Miután továbbra is vannak lekötések, néhány héten belül újabb kamatösszeg jelenik majd meg a bevételi oldalon, de az már az ez évi költségvetést gyarapítja. A kamatbevételeket a fűtésszámlák kifizetésére költik.

A Siófok számára a múlt héten megítélt 308 milliós állami rezsitámogatásból pedig, saját forrást is hozzátéve, a közvilágítás költségnövekményét tudja le az önkormányzat.

„A számítások szerint tehát ezt az egyébként pokolian nehéz fűtési szezont valahogy már túléljük – így Lengyel Róbert. – A következő, azaz az idén ősszel kezdődő persze majd újabb kihívást jelent. Most azonban van okunk egy icipicit megkönnyebbülni”.

A polgármester arról is tájékoztatott: csökkentek a távhőszolgáltatás kintlévőségei, a tankerület iskolái is az utolsó fillérig kiegyenlítették távhőtartozásukat, ez egy kis könnyebbséget jelent a városi tulajdonú Termofok-Sió Kft.-nek, ám eközben az állami fenntartású kórház mostanra már 85 milliós tartozást halmozott fel. „Kizárólag a betegekre és az ott dolgozókra tekintettel, egyelőre a hatalmas tartozás ellenére is fűtünk a kórházban” – jegyezte meg Lengyel Róbert.

..

(Képünkön a Termofok-Sió Kft. hőközpontja)