HírekSió-projekt: jövő augusztusra készülhet el

2022.01.18. 09:30

A kivitelezés várható befejezési határideje 2022. november 19-ről 2023. augusztus 31-re módosul – válaszolta a Siófoki Hírek kérdésére a vízügy.

Dr. Lengyel Róbert polgármester nemrég egyeztetett a Sió-projektről, a hajózó- és a vízleeresztő zsilip, valamint az új kiliti duzzasztómű építéséről a vízügyi illetékesekkel és ekkor hangzott el a vízügyesek részéről: a beruházás várható befejezési ideje 2023 ősze. A Siófoki Hírek tavaly év elején kérdezte erről a vízügyet, s azt a választ kaptuk: az akkor napvilágot látott sajtóhírekkel (például a Balatontipp írt róla, hogy egy évet csúszhat a beruházás) ellentétben az átadási határidő változatlanul 2022 novembere.

Minapi kérdésünkre azonban az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóosztálya már azt a választ adta: ahogyan már a siófoki polgármester is beszámolt róla, a kivitelezés várható befejezése nem idén november, hanem jövő augusztus vége. Válaszuk szerint a kormány többletforrásokat biztosított a projekthez, mely így kiegészült a siófoki nagyműtárgyak rekonstrukcióján és a Sió-csatorna kapacitásbővítésén túl például a vizes élőhelyek kialakításával és a Sió-menti árvízvédelmi töltés áthelyezésével. A beruházás ezen munkarészek elvégzéséhez szükséges időtartammal hosszabbodik meg, nincs tehát szó a projekt kivitelezési munkáinak csúszásáról – hangsúlyozta a vízügy sajtóosztálya, mely arról is tájékoztatta lapunkat: 2022 és 23 során Siófokot érintően folytatódik a kiliti duzzasztó építése, a siófoki leeresztő- és hajózsilip, valamint az üzemi területen az üzemviteli épület és híd építése. A munkálatokhoz a Sió-menti Krúdy sétány igénybevétele előreláthatóan 2023 márciusáig szükséges, ami nem jelent a jelenlegihez képest nagyobb forgalomterhelést.

Korábbi cikkünk:

https://www.siofok.hu/hu/hir-reszletek/nem-csuszik...