HírekSikeres volt a polgármesterek és jegyzők tanácskozása

2019.11.29. 13:00

Idén hatodik alkalommal szervezték meg a polgármesterek és jegyzők tanácskozását, amelyen több mint 250 fő vett részt. A Siófokon megrendezett kétnapos konferenciára Somogy megye minden részéből érkeztek településvezetők.

A konferencián elsőként dr. Neszményi Zsolt köszöntötte a résztvevőket. A korábbi évekhez hasonlóan idén is az önkormányzatiságot érintő fontos témákban hallhatnak szakmai előadásokat a megjelentek olyan állami vezetőktől és szakemberektől, akik szakterületük elismert képviselői, továbbá lehetőség nyílik a közös gondolkodásra, konzultációkra is - hangsúlyozta a kormánymegbízott, majd ismertette a konferencia programját.

A társszervező Somogy Megyei Önkormányzat nevében Biró Norbert köszöntötte a megyei településvezetőket.

A szakmai előadások megkezdése előtt, a Véradók Napja alkalmából dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár és dr. Neszményi Zsolt elismerő okleveleket adott át a Somogy Megyei Kormányhivatal azon munkatársainak, akik már negyven vagy annál több alkalommal önzetlenül, véradással segítették embertársaikat.

Az előadások sorát dr. Tuzson Bence nyitotta meg, aki a közigazgatás fejlesztésével kapcsolatban elmondta: közös célunk az, hogy Magyarországot 2030-ra az Európai Unió 5 legélhetőbb országa között tartsák számon. Ehhez azonban 3 fő terület fejlesztésére és támogatására van szükség. Kifejtette: elsőként a magyar családok támogatására, hiszen egyik olyan ország sem lehet erős, ahol folyamatosan csökken a népesség. Ezért van nagy szükség a családok segítésére, a gyermekvállalás ösztönzésére. A második terület a gazdaság folyamatos erősítése, amelynek stabilitása az ország függetlenségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges. Magyarország e tekintetben is jó úton halad, hiszen 5% feletti a gazdasági növekedés – ismertette. Végül a kultúránk, identitásunk megőrzése és ápolása is szükségszerű, hiszen ez jelenti az ország összetartó erejét – hangsúlyozta a közszolgáltatásért felelős államtitkár. A közigazgatás fejlesztésének céljául a társadalmi igények kielégítését határozta meg és hozzátette: e téren szemléletváltásra van szükség – tette hozzá.

Egy országban nem megengedhető az, hogy első és másodrendű állampolgárokat kategorizáljunk aszerint, hogy az ember nagyvárosban vagy vidéken lakik – tette hozzá dr. Tuzson Bence. Éppen ezért a közigazgatás fejlesztésének egyik fő célja a kistelepülések fejlesztése, a különböző szolgáltatások elérhetővé tétele az ott élő emberek számára, illetve a járási központok szolgáltatásainak minőségi javulása. Ennek szellemében született meg az a mintegy 80 törvényből álló törvénycsomag, amely a közigazgatás egyszerűsítését célozza. A tervezett változtatásokkal kapcsolatban elmondta: egyfokú döntéshozatali eljárás kialakítását, valamint a közigazgatási döntések fogalmának megváltoztatását, a földhivatali rendszer átalakítását tervezik az állampolgárok ügyeinek hatékony elintézése céljából.

Bertáné dr. Bényi Krisztina a Magyar Falvak programot ismertette. A Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a cél az 5000 fő alatti települések fejlesztése, a hazai kistelepülések hátrányainak enyhítése, népességmegtartó erejének növelése. Többek között ismertette a pályázati kiírások általános előírásait, a lezárult pályázatokat, a falusi CSOK feltételrendszerét is, valamint a 2020-as fejlesztési irányokat – egészítette ki a helyettes államtitkár.

Szabó Csaba, a Pénzügyminisztérium Programvégrehajtási Főosztály Koordinációs Osztályának vezetője a területi- és településfejlesztési operatív program aktualitásairól tartott tájékoztatót.

A délutáni előadások sorát dr. habil. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja nyitotta meg, aki a 2019. évi önkormányzati választás tapasztalatait értékelte. Majd Tapsonyi Tünde, a Magyar Államkincstár Somogy Megyei Igazgatóságának vezetője ismertette a kincstár szerepét az önkormányzatok életében.

Wéber Antal tű. dandártábornok az aktuális katasztrófavédelmi feladatokat mutatta be a jelenlévőknek.

Nagy érdeklődés övezte Süli János előadását, aki a Paks II. beruházás aktualitásait mutatta be. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter átfogó előadásában részletes tájékoztatást adott a beruházás jelenlegi állásáról, annak részleteiről.

Az előadók sorát Törőcsik Pál növényvédelmi szakmérnök, dróntechnológiai szakértő zárta, aki a dróntechnológia alkalmazásába nyújtott betekintést az önkormányzatok közigazgatási tevékenységével kapcsolatban.

A tanácskozás első napjának zárásaként ünnepélyes keretek között adtak át okleveleket az idei évben kerek évfordulót ünneplő polgármestereknek és jegyzőknek, majd ünnepi vacsora zárta az estét.

A tanácskozás második napján Pogácsás Tibor az önkormányzatiság jövőjéről nyújtott széleskörű tájékoztatást. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára közös célként fogalmazta meg a kisebb községek lakosságmegtartó képességének növelését, illetve a települések közti egyenlőtlenségek csökkentését. Bemutatta továbbá a Magyar Falu Programot, az önkormányzati rendszer pénzügyi-gazdasági működésével kapcsolatos feladatokat, illetve kitért a rendkívüli önkormányzati támogatásokra is.

Lőrincz Leó a gazdaságfejlesztési programok és a közfoglalkoztatás 2020. évi főbb céljait ismertette.

Az előadók sorát, illetve a két napos konferenciát a települési drónvideók témájában Kószó András előadása zárta.

A konferencia során a polgármesterek és a jegyzők számára lehetőség nyílt a szakmai kérdéseik, esetleges problémáik egyeztetésére, továbbá az egymás közti és a szakmai előadókkal történő konzultációra, amely hozzájárul ahhoz, hogy gördülékenyebb és hatékonyabb legyen a mindennapi feladatellátás.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)