HírekRegionális kamarakoncert-sorozat állomása Siófok

2017.09.21. 18:27

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete 2017 tavaszán indított útnak egy regionális kamarakoncert-sorozatot Somogy, Tolna, Baranya és Zala megye kis- és nagyvárosaiban, összesen 15 helyszínen. Siófokon szeptember 22-én, 18 órakor az önkormányzat ad otthont az eseménynek.

A régió jelenlegi és jövőbeli zenebarátait szeretnék a szervezők olyan produkciókkal megismertetni, melyre a város kiemelkedő zenei kínálata mellett is ritkábban nyílik lehetőség. Elsősorban szólóhangszerre, énekhangra írott művek és kamarazene kerülnek bemutatásra, szonátaestek, dalestek, kamarazenekari estek formájában.

A koncertsorozat a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének kiváló művészi produkcióiból táplálkozik. Liszt- és Kossuth-díjas nemzetközi hírű művésztanárok és a felnövekvő új művészgeneráció alkotják a fellépő kamaraegyütteseket. Így hallhatják, többek között Király Csaba Liszt-díjas zongoraművészt, Ludmány Emil brácsaművészt, Solymosi Péter trombitaművészt, valamint Dr. Váradi Marianna énekművészt.

Király Csaba (1965) orgonaművészi diplomáját 1989-ben, a zongoraművészit 1990-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián.  Tanára volt többek között Kocsis Zoltán is. A művész rendszeresen koncertezik zongora- és orgonaművészként egyaránt. Hazai fellépései mellett Európa szinte valamennyi országában, Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában, Kínában, Egyiptomban, Indiában, Irakban és Kubában sikeresen szerepelt. Önálló hangversenyei mellett számos koncertsorozatot adott (Mozart, Beethoven és Schubert összes zongoraszonátája, Haydn népszerű szonátái, Chopin és Schumann legjelentősebb zongoraművei, Liszt és Bartók összes zongoraműve, Liszt és Bach összes orgonaműve, Händel összes orgonaversenye), de orgonaátiratokat is készít többnyire nagy szimfonikus, oratorikus művekből.

Király Csabát 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 2005-ben a Magyar Liszt Ferenc Társaság főtitkára lett, majd 2013-tól a Társaság elnökévé választották. 2005-ben és 2007-ben zsűritagja volt az általa létrehozott és megszervezett Pécsi Nemzetközi Liszt Zongoraversenynek. Néhány évig a Zeneakadémia zongoratanára volt. Számos nemzetközi zongora- és orgonakurzust tartott Magyarországon és külföldön egyaránt. 1997-98-ban a dél-koreai Taegu-Hyosung Egyetem orgona tanszakának vendégprofesszoraként orgona főtárgyat tanított. 2002 óta tanít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében, a Zongora és Orgona tanszak vezetője. 2004-ben egyetemi docensi címet kapott, 2004. és 2007. között az Intézet igazgatója volt, majd 2009-ben elnyerte a habilitált egyetemi docensi címet. Jelenleg zongora és orgonatanárként tanít a PTE Művészeti Karán, valamint témavezető a Művészeti Kar Doktori Iskolájában. 2014. és 2017. között – tanári hivatása mellett – a budapesti Bartók Béla Emlékház igazgatói tisztségét is betöltötte. 2015. és 2017. között másfél éven át ismét előadta Bartók összes zongoraművét tizennégy hangversenyen keresztül, Bartók Béla saját hangversenyzongoráján a budapesti Zenetudományi Intézetében.

A siófoki hangversenyre a Potenton Alapítvány, a PTE MK Zeneművészeti Intézet és a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal együttműködésében kerül sor.

A 26 hangversenyből álló sorozatra díjtalan a belépés.