HírekPünkösd Siófokon: nagyszabású programok négy napon át

2018.04.25. 18:59

A pünkösdi hosszú hétvégén, új helyszínen és még változatosabb programokkal kezdődik a nyári szezon Siófokon. Május 18-21. között napközben kulturális- és szabadidős programok várják a látogatók minden korosztályát, esténként pedig nagyszabású koncertek adnak egy kis ízelítőt a nyári éjszakákból. (A részletes programokat lásd a cikk végén.)

Várossá válásának 50. évfordulója alkalmából igazán megadja a módját a Pünkösdi Szezonnyitónak Siófok. A Nagystrandon, a PLÁZS színpadán fellép Fenyő Miklós, a Wellhello, az Irigy Hónaljmirigy, illetve sztárvendégeivel együtt Siófokon ünnepel a Csík Zenekar. Indulnak a sétahajók is, az egész család jól szórakozhat a négy napon.

Rengeteg ingyenes program várja a helyieket és az ide látogatókat a négy nap alatt: a szervezők a legfiatalabb korosztálytól az idősebbekig mindenkire gondoltak. Mindezt új, jóval nagyobb helyszínen, a Nagystrandon és a PLÁZS-on, ahol már péntek délután megkezdődnek a koncertek. Aznap a rock ’n’ rollé lesz a terep: az este fő fellépője az örökifjú Fenyő Miklós lesz, akinek koncertjére a rockabillyt játszó Mystery Gang zenekar alapozza meg a jó hangulatot.

Szombaton a PLÁZS színpadán már 12 órakor indulnak a zenés és táncos programok, az estét pedig egy igazán elnöki koncert zárja. Az ország egyik legnépszerűbb zenekara, a Wellhello, azaz Fluor Tomi és Diaz formációja érkezik.

Vasárnap már 11-kor gyerekműsor várja a legkisebbeket és egész délután koncertek lesznek. Többek között fellép a Nemadomfel Együttes is, amelynek szólistái értelmi- és testi sérült zenészek. Vasárnap estére is jut egy nagyszabású koncert: a töretlen népszerűségnek örvendő Irigy Hónaljmirigy show-ja.

Pünkösdhétfőn is folytatódnak a változatos programok a PLÁZS-on, majd a nap, és egyben az egész programsorozat megkoronázásaként következik a Csík Ünnep. A Csík Zenekar hétfő esti különleges koncertje triplán ünnepi alkalomból jött létre, hiszen nemcsak Siófok ünnepel, hanem az együttes prímása, gitárosa és feldolgozásainak szerzője, Szabó Attila is 50 éves lett, magát a zenekart pedig 30 éve alapították. A jeles évfordulók alkalmából minden eddiginél több vendéget hívott meg közös zenélésre a zenekar. A nagyszabású, két órás koncerten az együttes tagjai mellett fellép Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, Karácsony János James az LGT-ből, Kiss Tibi a Quimbyből és Lovasi András a Kispál és a Borz, illetve a Kiscsillag zenekarokból. Szabó Attila elmondta, hogy olyan vendégeket hívtak meg a teljesen egyedi, csak Siófokon hallható koncertre, akiknek munkássága fontos szerepet játszott a zenekar történetében. Az említett zenészek, illetve együttesek több híres dalából emlékezetes feldolgozást készített Szabó Attila és a Csík, amelyeket most közösen adnak elő. Az ünnepnapot, és egyben a négy napos rendezvényt tűzijáték zárja majd este 10 órakor.

A Pünkösdi Szezonnyitó összes programja ingyenes, a helyszínen pedig Food Truck Show is lesz, így akár egész napra biztosított minden a jó szórakozáshoz. A teljes pünkösdi hétvége alatt sűrített menetrend szerint, naponta ötször indulnak sétahajók a siófoki kikötőből.

A Kálmán Imre Kulturális Központban pedig idén másodjára nyílik meg a Balaton Szalon, ahol ezúttal a Balaton környéki ipar- és szobrászművészek mutatkoznak be. A május 18-tól augusztus végéig látható kiállításra több mint harminc művészt hívtak meg, köztük több Munkácsy-díjas alkotót. A kurátor Veszeli Lajos festőművész.

Szombaton a Millennium parkban átadják a Kálmán Imre Emlékplakettet, amelyet idén Lehoczky Zsuzsa, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő kap, illetve posztumusz emlékplakettben részesül születése 125. évfordulója alkalmából Honthy Hanna is. Ezután hivatalosan is megnyílik a nyári szezon: fél 11-kor elindul az ünnepélyes, lovashuszárokból, táncosokból, old timerekből álló menet a városközpontból a Nagystrandra, a PLÁZS színpadán Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere adja át a nyár fővárosa kulcsát dr. Lengyel Róbert siófok város polgármesterének, illetve a Pro Turismo díjat is kiosztják.

A sportolni vágyókra is gondoltak a szervezők: a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület közreműködésével és a Magyar Kajak Kenu Szövetség támogatásával egész napos vízi roadshow-t tartanak szombaton, ahol sárkányhajókat, túra-eszkimó-, és versenykajakokat, illetve indiánkenukat is bemutatnak, a bátrabbak pedig ki is próbálhatják ezeket. A roadshow vendége a Londonban olimpiai bajnoki címet szerző kajakos, Dombi Rudolf lesz. Szintén szombaton tartják a siófoki városi sakkversenyt is, 100 résztvevővel.

A SUP-pal, az egyre divatosabb vízi újdonsággal is megismerkedhet, aki Siófokon tölti a pünkösdi hosszú hétvégét. Ingyenesen kipróbálhatók az eszközök és délutánonként még SUP jóga bemutatókat is tartanak a SUPport SE tagjai.Pünkösdi Szezonnyitó

2018.05.18. péntek – Nagystrand, PLÁZS

Műsorvezető: Lévay Viktória

10.00-12.00 Rádió 1 kívánságműsor kitelepült stúdiókamionnal

16.30 X-Press TSE

17.00 Happiness TSE

18.30 Mystery Gang

20.30 Fenyő nagykoncert

Kulturális:

Kálmán Imre Kulturális Központ, emeleti galéria

17.00 II. Balaton szalon kiállításmegnyitó

2018.05.19. szombat

Kulturális: Város Központban zajló események

9.30 Dr. Zákonyi Ferenc emléktáblájának megkoszorúzása (Kálmán Imre sétány)

10.00 Kálmán Imre Emlékplakett átadása

A díjat kapja: Lehoczky Zsuzsa, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő.

Posztumusz emlékplakettben részesül születésének 125. évfordulójának tiszteletére Honthy Hanna, Kossuth-díjas színművésznő. (Zenepavilon, Millennium Park)

10:30 menet indulás a város központtól a Nagystrandra / civil szervezetek, lovas huszárok, néptáncosok , old timerek /

Nagystrand-PLÁZS Színpad

Műsorvezető: Csonka András

11:00 Nyár Fővárosa Kulcs átadása , Pro Turismo díjátadás

11:30 Balaton Táncegyüttes

12.30 Kersák Edina és Csuti Csaba operett műsora zenekarral

13.30 Siófoki Amatőr Művészeti Egyesület - mazsorett bemutató

14.00 C&M Dance Stúdió

14.30 Pap Rita Kölyökparty

16.00 Chameleon zenekar - helyi együttes

17.30 Bermuda zenekar

19.00 Dallos Bogi

20.30 Wellhello

Egész napos vízi roadshow a Siófoki Kajak Kenu Sportegyesület közreműködésével a Magyar Kajak Kenu Szövetség támogatásával: ( 2 db 20 személyes sárkányhajó, 2 db 10 személyes sárkányhajó, túra-eszkimó-, és versenykajakok, indiánkenuk.) Sztárvendég: Dombi Rudolf , Magyar Olimpiai és Európa-bajnok kajakos. Kipróbálhatók lesznek a kajakok, kenuk. A bátrabbakat a sárkányhajók várják a vízen.

Siófoki Városi Sakkbajnokság , Somogy megyei ifjúsági Grand Prix versenysorozat siófoki állomása, sakk szimultán. Óriássakk és egyéb sakk játékok, sakkoktatás, logikai játékok . Délután Almási Zoltán nyolcszoros magyar sakkbajnok és nagymester ad szimultánpartit.

2018.05.20. vasárnap – Nagystrand, PLÁZS

11.00 Tompeti és Barátai (gyermekműsor)

13.00 Nem Adom Fel együttes - integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók

14.00 Kid Rock & Roll SE

15.00 Hahó gyerekegyüttes

16.30 Popdealers - helyi zenekar

18.30 VR zenekar

20.30 Irigy Hónaljmirigy Nagykoncert

2018.05.21. hétfő – Nagystrand, PLÁZS

11.00 Kalap Jakab (gyermekműsor)

13.30 Nők Együtt Egyesület táncműsora

14.00 Zafirah hastánccsoport

14.30 Kiskalász gyerekzenekar

16.00 Blokk együttes - helyi zenekar

18.00 Zoom zenekar

20.00 Csík Ünnep (Csík zenekar ünnepi koncertje sztárfellépőkkel: Ferenczi György és a Rackajam, Karácsony János , Kiss Tibi, Lovasi András)

22.00 Tűzijáték

A programok ingyenesek! A szervezők a programváltozás jogát fenntartják! A strand területére kutyát behozni nem lehet!