Hírek​Polgármesteri évértékelő: átgondoltan gazdálkodott Siófok

2018.02.11. 22:54

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere február 9-én tartotta meg a hagyományos évértékelőjét, beszámolva az önkormányzat hivatalának és a város főbb intézményeinek, cégeinek működéséről. „Összességében azt mondhatom, átgondoltan gazdálkodott a város, a költségvetési fegyelemből továbbra sem engedett jottányit sem a képviselő testület” – mondta.

Siófok polgármestere több mint 150 érdeklődő előtt tartotta meg az évértékelő előadását a Kálmán Imre Kulturális Központban.

Az önkormányzati hivatalról beszámolva úgy fogalmazott, a 10 éve nem emelt bérek problémája nagyon éreztette a hatását, tavaly 10 dolgozó hagyta el a hivatalt, döntő hányaduk magasabb kereseti lehetőség reményében. A 144 fős engedélyezett létszámból 2017 végén 3 státusz volt betöltetlen. Az önkormányzat 7,3 milliárd forintból működött, az intézményi kiadásai (azaz a közös önkormányzati hivatal, a könyvtár, a KIKK, az óvodák és a gondozási központ) közel 2,8 milliárd forintra rúgtak. A költségvetését tartani tudta a város, hitelre nem szorult.

A közmunka programban a 2016-os év év 183 közmunkás száma tavaly 120-ra csökkent, és idén további jelentős csökkenés várható. Sokat javult a munkamorál. „A dolgozni akaró ás tudó közmunkások igen is értéket képviselhetnek és teremthetnek” – hangsíúlyozta a polgármester.

A városőrségről ejtve szót kifejtette, a közterület felügyelet megszüntetésével és városőrséggé alakításával a városrendészeti munka hatékonysága romlott. Profiltisztább működésű, hatékonyabb közterület felügyeletre van szüksége a jövőben Siófoknak - véleményezte.

Az önkormányzati intézményekről beszámolva elmondta, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtár számtalan író-olvasó találkozónak, ismeretterjesztő előadásnak, kulturális, művészeti, közművelődési programnak adott helyet, színesítve és gazdagítva a város program-kínálatát. A Kálmán Imre Emlékház 2017-ben elnyerte a ’Látogatók Arany Minősítésű Díját’.

A Gondozási Központ tevékenységével kapcsolatban szó esett arról, hogy tevékenységi zavarok, belső konfliktusok jellemezték, ami az intézményvezető megbízásának visszavonásához vezetett. Az utód pályázat útján történő kiválasztásáig megbízott vezető áll az intézmény élén.

Az idős-otthonban az ellátottak létszáma folyamatosan elérte a maximális 93 főt, a városlista 70 fő körüli, ami hosszú sorban állást jelentett és jelent.

Továbbra is gond van a gyermekorvosi ügyelet ellátásával, mert hiába biztosította Siófok az ehhez szükséges pénzt és feltételeket, egyszerűen nincs elegendő ügyeletet vállaló gyerekorvos.

Siófok Város Óvodája és Bölcsődéje intézményhez 9 óvoda és 1 bölcsőde tartozik. A 35 ovis csoportba 733, a 10 bölcsődei csoportba 102 bölcsődés kisgyerek jár. Tavaly elindulhatott a régóta aktuális óvoda-felújítási program. Az intézmény korábbi vezetője, Somogyi Éva az év végén vezetői beosztásáról lemondott. Az utódja pályázat útján történő kiválasztásáig megbízott vezető áll az intézmény élén.

A Kálmán Imre Kulturális Központ igazán eredményes esztendőt tudhat maga mögött. Tavaly miniszteri elismerésben részesült, egyúttal 3 éven át a Minősített Közművelődési Intézmény cím viselésére való jogot is megszerezte. Az idei kultúra napján, országosan egyedüliként a Közművelődési Minőség Díjat is besöpörte a kollektívája.

Az önkormányzati tulajdonú cégekkel kapcsolatos helyzetet dr. Lengyel Róbert úgy summázta: „A Balaton-Parti Kft. új ügyvezetőjének öröksége igen csak súlyos volt, a Siókom NKft.-é nemkülönben. A Zöldfok Zrt. és a BAHART jövője egyaránt bizonytalanná vált, míg az új temetkezési cégünk egyelőre még nem értékelhető, más, jelentősebb résztulajdonú cégünk meg nincs.”

A Siófoki Fürdőegylet-Turisztikai Egyesület kereteiben működő siófoki tourinform iroda az ország 125 tourinform irodájának látogatottsági rangsorában az igen előkelő 9. helyen végzett. A Magyar Turisztikai Ügynökség a 2017-18-as periódusra Minősített Tourinform Iroda címet adományozott a siófoki irodának. Az egyesület mindemellett a város programkínálatát is jelentősen színesítette, Siófokot egyéb módon is népszerűsítette, és ténykedésével több díjat is elnyert.

A polgármester örömének adott hangot, hogy a korábban megfogalmazott stratégiai célja, miszerint Siófok legyen minél sportosabb város, több program révén is teljesült.

Siófok vendégéjszakáinak száma évek óta 1 millió feletti, még úgy is, hogy olyan legendás és igen nagy vendégéjszaka számot produkáló szállodákat zártak be, mint az Erzsébet, vagy az Ezüstpart Hotel - emlékeztetett.

A polgármester az évértékelő beszédében kitért a civilekre és beszámolt egyebek közt az elmúlt év pályázatairól, fejlesztéseiről, a közbiztonság terén elért sikerekről, és az illegális hulladék elleni küzdelemről is.