HírekPetőfi sétány: az új kamerarendszer az élőerős őrzést is kiválthatja

2021.06.10. 14:55

A rendőrség a sétány kamerarendszere segítségével tudta beazonosítani a minap a vasúti sorompót letörő elkövetőt. 

A siófoki önkormányzat közleménye:

A korábban eltervezett bűnmegelőzési stratégia következő lépéseként 2021 nyarára a Dahua cég mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszerét telepítették ki a siófok Petőfi sétányon.
A jogszabályi felhatalmazásnak megfelelően megtervezett, az évekkel ezelőtt elkezdett bűnmegelőzési stratégia eredményeként a bűnesetek száma 90%-kal csökkent a 8-10 évvel ezelőtti adatokhoz képest Siófok nyári időszakban az egyik legnépszerűbb közterületén, a Petőfi sétányon.
Az elért eredmények hatására a korábban telepített térfigyelő kamerarendszer cseréjére a hatályos beszerzési szabályzatunk alapján lefolytatott ajánlattételi eljárást írt ki az önkormányzat, melynek eredményeként 3 cég adott érvényes ajánlatot és mind műszaki tartalmát tekintve, mind árajánlatát tekintve a Video Data Kft. nyerte el a beruházást, mely a Dahua cég termékeit forgalmazza Magyarországon.
A beruházás keretében 39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera került telepítésre a Petőfi sétány területén. Az új kamerák arcdetektálásra képesek, vagyis az adott emberre jellemző vonásokat rögzítve tudja az adatokat továbbítani a rendszerben lévő egyéb kamerák részére és így a bűncselekményt feltételezetten elkövető személyt nyomon lehet követni. A kamerák képeit a rendőrségen kialakított operatív szobában csak a rendőrség és a városőrség munkatársai láthatják és a felvételek 30 nap múlva törlésre kerülnek a hatályos jogszabályoknak megfelelően, az ezzel kapcsolatos adatvédelmi tájékoztató Siófok város honlapján elérhető (https://www.siofok.hu/hu/adatvedelem). A kamerarendszer zárt, egyéb adatbázissal nincs összekötve, a felvételeken szereplők személyazonossága nem megállapítható.
A cél az, hogy 2022-re a megbízott biztonsági cégre, külön élőerős őrzésre már ne legyen szükség a sétány közterületein, ennek keretében a rendszer üzemeléséhez szükséges optikai hálózat kiépítése lezárul, illetve rendszámfelismerő pilonok lesznek telepítve. A rendszer teljes körű kiépülésével a siófoki rendőrség munkáját is nagymértékben tudjuk támogatni és könnyíteni. A kamerarendszer telepítésének célja, hogy a Petőfi sétányra érkező vendégek felhőtlen pihenésük során teljes biztonságban érezhessék magukat és kizárólag pozitív emlékekkel térjenek haza Siófokról.
...
A rendőrség a napokban a sétány kamerarendszerének segítségével tudta beazonosítani a Mártírok úti vasúti sorompó letörőjét (képünkön).