HírekPetőfi sétány, 2021: 49 bűncselekmény

2021.09.07. 11:16

„A közbiztonság továbbra is kiegyensúlyozott és szélsőségektől mentes” – írja közleményében a rendőrség, miután elkészült a siófoki Petőfi sétány idei közbiztonsági statisztikájával. 

Emlékezetes, hogy a 2015-ös nyári szezonban még 345 bűnesetet regisztrált a rendőrség a sétány 600 méterén, ám a következő év, 2016 nyarán már csak 74-et. Ez a szám 2019-re 33-ra csökkent. A városlakók előtt közismert: 2016 nyara óta él a korzó új rendje, amit dr. Lengyel Róbert polgármester előterjesztése alapján fogadott el az akkor fideszes többségű képviselő-testület. Akkortól a város komoly tízmilliókat áldoz évente a sétány biztonságossá tétele érdekében. Térfigyelő kamerák, ellenőrző pontok és biztonsági őrszemélyzet garantálja ezt.

A rendőrség közleménye:  

„A nyári hónapok statisztikai adatai megnyugtatóan alakultak, mindazok ellenére, hogy ezen a 600 méternyi szakaszon egy forgalmasabb napon több tízezer ember is megfordul. Amíg 2016. június 1. és augusztus 31. között 74 bűncselekményt regisztráltak, addig - a jelenlegi adatok alapján - idén 49-et. Ebből 28 esetet már felderített a rendőrség. A fenti időszakban a 92 napból 61 olyan nap volt, amikor nem történt, illetőleg nem jutott a hatóság tudomására bűncselekmény.

A jogsértő magatartások nagyobb részét 17 garázdaság és 8 testi sértés képezte, melyek elkövetőit szinte kivétel nélkül azonosították. Nem állhat minden szórakozó mellett egyenruhás, hogy elejét vegye a kulturált konfliktuskezelést messze maga mögött hagyó erőszaknak, de a rendfenntartók hatékony munkáját tükrözi, hogy aki – akár csak a pillanat hevében, az indulattól vezérelve – így cselekszik, az számíthat a felelősségre vonásra.

Lopás miatt 14 eljárás indult, az adatok azonban azt mutatják, hogy a többségük a rendőrség vagyonvédelmi tanácsainak megfogadásával megelőzhető lett volna. A felügyelet nélkül hagyott, vagy éppen ottfelejtett táskák, pénztárcák és mobiltelefonok könnyű prédát jelentettek még az alkalom szülte tolvajok számára is.

Kábítószer-kereskedelem miatt egy esetben, kábítószer birtoklása miatt pedig mindössze két esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. Az elkövetők kilétét ezekben az esetekben is tisztázták.

Tény, hogy az idegenforgalmi szezonban a városban lévők száma a többszörösére duzzad, ilyenkor megnövekedett látogatói létszám, és éjszakába nyúló rendezvények jellemzik a sétányt és környékét. Éppen ezért a rendőrség az évnek ebben az időszakában megerősített létszámmal van jelen, és az önkormányzattal, társszervekkel, társhatóságokkal, polgárőrséggel valamint a vállalkozókkal szorosan együttműködve hajtja végre feladatait.

A Petőfi sétány közbiztonsága továbbra is kiegyensúlyozott és szélsőségektől mentes.”