HírekPáviánt, zsiráfot, rókát, borzot adományozott

2022.09.09. 13:27

Kisállat-preparátumokat, valamint Afrikában és idehaza lőtt állatok koponyacsontvázát adományozta Lengyel Imre a foki-hegyi Beszédes József Általános Iskolának.

Lengyel Imre preparátor, valamint hivatásos tűzoltó százados, gyermeke a Beszédes iskolába jár. „Régóta érlelődő elképzelésem, hogy az iskolai biológiaórák szemléletesebbé tétele érdekében egy „szaktanteremnyi” preparált állatot, illetve koponyacsontvázat adományozok, hiszen jól emlékszem, amikor iskolába jártam, mennyivel nagyobb élmény volt, amikor megmutattak egy ilyen mókust és nem csak a tankönyvben láthattam; ezáltal közelebb kerül az oktatás a természethez – mondta a Siófoki Híreknek Lengyel Imre. – Ezeknek a most felajánlott állatoknak a java részét magam lőttem, néhányat Afrikában, a többit idehaza.”

Namíb pávián, zsiráf, aranysakál, borz, róka varjú, nyest – többek között ezeknek az állatoknak a preparátumait, illetve koponyáját tanulmányozhatják ettől a tanévtől a Beszédes iskola diákjai. „Óriási élmény testközelből zsiráfot, orrszarvút, vagy oroszlánt látni; a páviánt például nagyon nehéz levadászni, egyébként pedig nagyon nem szeretik Afrikában, mert kártékony állat” – jegyezte meg az adományozó, aki egy éve a Vadászati Világkiállításon több diorámát (háromdimenziós kiállítási makettet) készített csapatával. Preparátor világbajnokságon is megmérette magát, ahol bronzérmet szerzett.

Dorogi Ferenc, a Beszédes iskola igazgatója arról beszélt lapunknak: szerencsés intézményvezetőnek mondhatja magát, mert sokat köszönhet a szülők önzetlen segítőkészségének, ennek egy szép példája Lengyel Imre adománya is.