HírekÓvjuk, védjük a fákat! A szebb kilátás nem élvezhet elsőbbséget!

2021.05.12. 10:04

Legutóbb az önkormányzat tulajdonában álló szabadifürdői magaspart helyi természetvédelmi területén vágtak vissza több egészséges, 6-8 éves fát ismeretlenek, feltehetően a jobb Balaton-parti panoráma miatt.

A balatoni élővilág és természet védelme mindannyiunk kiemelt feladata. Erre hívja fel a figyelmet a madarak és fák napja is, melynek középpontjában környezeti értékeink megóvása áll. A jeles dátum az oktatásban szintén kulcsszerepet érdemel, hiszen a környezetvédelmi nevelést érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni. A siófoki iskolások a madarak és fák napja alkalmából az elmúlt években több alkalommal környezet-és természetvédő versenyeken vettek részt. A természet szeretetéről azonban felnőtt korban sem szabad megfeledkezni. Az illegális fakivágások, csonkítások sajnos Siófokot is érintik. Legutóbb az önkormányzat tulajdonában álló szabadifürdői magaspart helyi természetvédelmi területén vágtak vissza több egészséges, 6-8 éves fát ismeretlenek, feltehetően a jobb Balaton-parti panoráma miatt. A szebb kilátás azonban soha nem élvezhet elsőbbséget a fák védelmével szemben! A magaspart ráadásul védett környezeti terület, mely különleges természeti értékekben gazdag.

Az elmúlt években a Balaton-parti területen történt illegális fakivágások miatt az önkormányzat rendre rendőrségi feljelentést tett, az elkövetőket azonban nem sikerült megtalálni. A magaspart esetében így a város feljelentést nem tesz, a megcsonkított fákat azonban pótolja és a továbbiakban figyelemmel kíséri a csemeték növekedését.

– Az erózió megakadályozása érdekében gyepesítés történt félszáraz-száraz termőhelyigényű füvekkel, a talajfeltöltődés elősegítésére – tájékoztatta a Siófoki Híreket Bukta Zsuzsanna városi főkertész. – A támfal alatt fásítottunk, a teraszokon cserjéket ültettünk. A partfal további omlásának megakadályozására terjedő tövű, legyökerező félcserjék és liánok hivatottak a fák mellett. A rekultiváció (vagyis az elpusztult természeti környezet eredeti állapotának visszaállítása) így nemcsak a tájra, hanem a növény- és állatfajokra is vonatkozik, növelve a biodiverzitást, azaz a sokféleséget.

A faültetésekkel a globális éghajlatváltozásra és az egyre melegebb nyarakra is felkészülhetünk. A fák lombkoronája hatékonyan veszi fel a harcot a Napból érkező káros UV-sugárzás hatásaival, emellett kiszűri a szén-dioxidot és egyéb szennyeződéseket a levegőből, ezáltal friss, tisztább környezetben élhetünk. Óvjuk, védjük közösen egészséges környezetünk kulcsszereplőit, a fákat!

M. B.

...

(A Siófoki Hírek májusi számában megjelent cikk).