HírekÖtezer fotón őrzi a város múltját

2020.02.27. 09:53

Már a régi városszépítő egyesületnek is tagja volt.

A kiliti Petőfi körút, a hajózási sziget – gyermekkorának kedvelt helyei közül kettő. Ábrahám Gábor igazi lokálpatrióta, évtizedekkel ezelőtt aktív tagja volt már az akkori városszépítő egyesületnek. Úgy ötezer fotót őriz számítógépén Siófok régebbi és közelebbi múltjából, naponta legalább egyet meg is oszt a legnagyobb közösségi oldal nyilvánosságával.

„A Fogl-féle városszépítő egyesületben is igyekeztünk megőrizni a város múltját, hagyományait, akkoriban 250 védett épületet tartottunk nyilván, ez a szám később érthetetlen módon a tizedére csökkent és csak nemrégiben kezdett újra növekedni – így Ábrahám Gábor. – Az építőiparban dolgoztam, amíg egy betegség az íróasztal mögé nem kényszerített, egyre nélkülözhetetlenebb lett az irodai munkához a számítógép, közben új és új honlapokat, adattárakat, közte külföldieket fedeztem fel, ahonnan régi siófoki, balatoni képeket tudtam letölteni. Mára ez hobbivá lett; csak régi siófoki fotóból úgy ötezer darabos gyűjteményem van és akkor még nem számoltam a különféle balatoniakat. ”
Amelyik képnek csak tudja, a történetét is felkutatja, hogy mellékelni tudjon hozzá rövidebb-hosszabb magyarázatot. „Többen is mondják, szinte amatőr helytörténész lettem, pedig nem, csak egyszerű lokálpatrióta, akinek fontos települése múltjának a megőrzése, bemutatása, feltárása. Át is adtam a gyűjteményemet megőrzésre, feldolgozásra a város könyvtárának. ”
Siófoki épületek, utak tervezésében és kivitelezésében is tevékeny részt vállalt anno a ma már nyugdíjas képgyűjtő. „Annak idején természetes volt, hogy a város nagy cégei kivonultak és bizony sok mindent társadalmi munkában csináltak meg, a városért” – nosztalgiázott Ábrahám, akit az éppen mostanság induló Sió-projekt arra is emlékeztet: már a nyolcvanas években nagyszabású tervek kerültek papírra a Sió-csatorna vízi paradicsommá változtatásáról, mi több, a Sió és a kiliti Csőri-domb közötti terület elárasztásával „mini Velencébe”, ha úgy tetszik, a helyi „Grinzingbe” vitték volna csónakokkal a turistákat...

F. I.