HírekNem csúszik a Sió-projekt, válaszolta a vízügy

2021.03.17. 18:36

Marad az eredeti elképzelés a kiliti duzzasztónál is: az lehet egy jövőbeni új Sió-híd alapja.  

Csúszik a 19 milliárd forintos Sió-projekt befejezése, 2022. végéről 2023. végére – e sajtóhír nyomán tettünk fel kérdéseket a beruházással kapcsolatban az illetékes vízügyi igazgatóságnak. A vízügy válasza szerint nincs szó csúszásról, „a siófoki műtárgyak, hajózózsilip, vízlevezető zsilip és balatonkiliti mederduzzasztómű uniós támogatási rendszerben valósul meg. Ez a projekt az eredeti menetrend és ütemterv szerint zajlik. A félreértést az okozhatta, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a tavalyi évben életbe léptetett intézkedések miatt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a projektek megvalósításának segítése érdekében valamennyi projekt vonatkozásában három hónappal automatikusan meghosszabbította a támogatási szerződések véghatáridejét. Azonban módosítás nem jelenti automatikusan a projekt végrehajtására kötött kivitelezői szerződés teljesítési határidejének módosítását, ahhoz a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos ok-okozati viszony megléte és annak alátámasztása szükséges, így a kivitelezői szerződés teljesítését ezen módosítás jelenleg nem érinti: a kivitelező teljesítési határideje a szerződés hatályba lépésétől 2019. szeptember 19-től számított 38 hónap, vagyis 2022. november 18.”

A Sió alsóbb szakaszait érintő fejlesztések egy része hazai forrásból fog megvalósulni: vizes élőhelyek kialakítása, Sió-menti árvízvédelmi töltésáthelyezés. Ezeknek az előkészítő tervezése jelenleg folyamatban van, ezek nem képezik részét a a hatályban lévő kivitelezői szerződésnek, értelemszerűen még befejezési határidejük sincs.

A Siófoki Hírek arról is érdeklődött, hogy a zsilipépítés mikor ér olyan szakaszba, hogy az már a környék (például a Krúdy sétány) közlekedését és parkolását is érinti. A válasz: jelenleg a hajózsilip építési munkái tartanak, előreláthatólag 2021. augusztusig, de az új vízleeresztő zsilip építését megelőző közműkiváltások már érinteni fogják a sétányt is, akár már az idei nyári szezonban is. Amint a hajózsilip műszaki átadása megtörténik és alkalmassá válik a vízeresztés végrehajtására, megkezdődhet a meglévő vízleeresztő zsilip átépítése, várhatóan 2021. őszétől. Ennek során a vállalkozó az építési forgalommal a sétány egy részét biztosan igénybe fogja venni.

A vízügy arról is tájékoztatott: mivel az ugyancsak épülő új kiliti duzzasztómű helyét a siófoki polgármesterrel egyeztetve úgy választották ki, hogy az egyben alapja lehessen a várost délről elkerülő út építése során egy új Sió-hídnak, a műtárgy alapozását már ennek megfelelően méretezték.

F. I.

+++

Ugyanakkor:

A balatontipp.hu tudósítása szerint a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) február 19-ei ülésén az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízásából Illés Lajos, a Viziterv Environ Kft. ügyvezetője tájékoztatást adott a progjekt megvalósításának jelenlegi állásáról.

Mint elmondta, a projekt ” jelenlegi kivitelezési készültsége a tegnap felkérdezett kollégák szerint 35 százalékosra tehető. A befejezése pedig 2023 decemberére várható. Jelenleg nem látszik olyan körülmény, ami ennek a határidőnek a teljesítését akadályozhatná, hátráltatná” – mondta a Viziterv ügyvezetője.

https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/sio-zsilip-legalabb-egy-evet-kesik-a-siofoki-zsilipek-atepitese-felujitasa/

-----------

Képünkön az épülő kiliti duzzasztómű. Fotó: Ábrahám Gábor.