HírekNegyven fokra és turistaáradatra várva - nagy siófoki nyitáskörkép, fotókkal

2021.05.04. 11:13

Van, aki már kinyitott, mások még kivárnak...

Május elseje idén nem elsősorban a munka ünnepéről, főleg nem a majálisokról volt nevezetes, sokkal inkább a nyitásról. A négymillió magyar beoltott elérését követően kinyithattak többek között a szállodák, éttermek és egyéb vendéglátó egységek, a teraszok pedig már egy héttel korábban. Néhány siófoki vendégvárót kérdeztünk tapasztalataikról és várakozásaikról.

Alig várták

– A terasznyitást talán még a 12 évvel ezelőtti üzletnyitásnál is nagyobb izgalommal vártuk – árulta el a Siófoki Híreknek Dávid-Tóth Sándor, a Bella Italia étterem üzletvezető-tulajdonostársa. – Az elmúlt hónapokban többször mélyponton voltunk kusza gondolatokkal, de ez ma már csak egy rossz álom. Ennyire jó és boldog vendégekkel öröm dolgozni, jó látni mindenki arcán a mosolyt. Ezt az évet reméljük, több korlátozás már nem sújtja, és nyugodt körülmények között tudunk dolgozni. Abban is bízunk, hogy ezen a nyáron lesznek külföldi turisták is a Balatonnál. Természetesen a belső termet csak az használhatja, aki felmutatja az oltási igazolványát a személyi igazolványával, szigorúan önkéntes alapon, ha nem, akkor csak a terasz jöhet szoba. Titkon azért reméljük, hogy a jogalkotó ezt még jobban átgondolja….

Csak terasz és kerthelyiség van, így már április utolsó hétvégéjétől „dübörög” a János vendéglő. Kovács János tulajdonos azt mondta: – A vendégek nagy örömmel, de óvatosan foglalták el az asztalokat. Úgy gondolom, hogy a szezon ugyanúgy, mint tavaly, az enyhítéseknek köszönhetően beindul, és tömegek várhatók.

– Várták az emberek a nyitást, örültek, hogy kiülhettek a teraszra – így Papp Judit, a Roxy étterem és a Víztorony kávézó üzletvezetője. – Hétköznap még gyenge a forgalom. Reméljük, ugyanolyan jó szezon lesz, mint a korábbi években. A védettségi igazolványt, ha egyszer kötelező, természetesen elkérjük, és követjük a szabályokat.

Mindenki betartotta a járványügyi előírásokat, ez a tapasztalatuk a Piroska csárdásoknak is. Szabó Viktória üzletvezető várakozása szerint rövid, de intenzív szezon lesz az idei. Egyelőre azt csak remélni tudják, hogy zökkenőmentes lesz a vendégek „szűrése” oltottakra és nem oltottakra…

Vendégáradatra számít ezen a nyáron a Pietro étterem is, abban is bíznak, hogy idén sok lesz a külföldi is, a vendégek „elkülönítésével” kapcsolatos kérdésre pedig azt válaszolták: az egyre jobb időnek köszönhetően remélhetően mind többen a teraszt választják...

Vendégeket veszítenek

Üzleti, gazdasági és oktatási céllal már a május elseje előtti napokban is fogadott vendégeket a Hotel Yacht. Orbán Bence értékesítési vezető azt mondta: – Az újranyitást felkészülten vártuk. Az üzemszünet alatt nemcsak a karbantartási és takarítási munkákra jutott elegendő idő, hanem számtalan háttérmunkát segítő újítást is bevezetünk, melyek végeredményeként még professzionálisabb vendéglátásban részesülhetnek a vendégeink. Mivel az üzleti céllal érkezőket már korábban is fogadtuk, a több mint öt hónapos kényszerpihenő után a személyzetnek is megvolt a lehetősége a fokozatos visszaállásra és a nagyobb terhelésre való felkészülésre. Örülünk a védettségi igazolványhoz kötött újabb enyhítéseknek, viszont az igazolványtól függetlenül igyekszünk továbbra is a lehető legnagyobb körültekintéssel vendégeink és munkatársaink egészségére ügyelni. A tavalyihoz hasonlóan erős szezonra számítunk, főként belföldi vendégekkel.

Május 6-án nyit a Residence Hotel Balaton. Geiger Violetta szállodaigazgatótól tudjuk: minden munkatársukat meg tudták tartani a rendkívül hosszú, fél éves zárva tartás ideje alatt, így a teljes csapattal szépítették a szállodát. – Az előfoglaltsági adatok nyárra a tavalyinál is magasabbak, a nyitást követő heteket is töltik értékesítő kollégáink, de sokan hivatkoznak a védettségi kártya hiányára vendégeink közül. Szállodánk maximálisan a törvényes keretek között igyekszik működni, ezért csak védettségi kártyával tudunk vendégeket fogadni. Bízunk benne, hogy az úgynevezett nyájimmunitás kialakulásával lazítanak a jelenlegi szabályokon is és ismét korlátozás nélkül fogadhatjuk a vendégeket.

Negyven fok meleget és a nyomában turistaáradatot vár a Balatonra a nyáron Pártényiné Guzslován Tünde, a Hotel Magistern Konferencia és Wellness Hotel igazgatója. – Hetek óta nagyon várjuk a nyitást, mely szállodánknál május 14-én érkezik el. Törzsvendégeink körében végeztünk egy előzetes felmérést, melyből kiderült, hogy a többség – korából adódóan – még nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Ez a helyzet sajnos a vendégek elvesztésével is jár, első körben ugyanis meghívtuk törzsvendégeinket a nyitásra, de a fele lemorzsolódott, mert nem kaptak még oltást, vagy még nincs védettségi igazolványuk. Nem örülünk neki, hogy ránk terhelték a védettségi igazolvány ellenőrzésének feladatát. Véleményem szerint jobb lenne, ha ezt a hatóság ellenőrizné, hiszen a vendégek sértettsége most rajtunk csapódik le. Ugyanúgy gondolom, ahogy év elején is elmondtam: hogyan is kérhetném én bárkitől a védettségi igazolványt? De most mégis muszáj lesz. Egyetértek azzal, hogy tartsuk be a szabályokat, szűrjük ki a betegeket, de annak legyen egy logikája, ami igazságos. Sokkal többet érne, ha a teszteléshez kötnénk mindezt, nem pedig a védettségi igazolványhoz – igaz, a teszt drága… Ez egy kényszerhelyzet, hiszen a védettségi igazolvány nemcsak a szállásokhoz, hanem a kulturális és egyéb programokhoz is szükséges lesz.

A Magistern vezetője arról is beszélt: személyzetünk immár teljes, hónapokkal ezelőtt elkezdte összeállítani a csapatot. A többségük már rendelkezik védettségi igazolvánnyal, velük elkezdték a felkészülést a nyitásra. A vírus elleni védekezést, folyamatos fertőtlenítést továbbra is végzik, hogy vendégeik teljes biztonságban érezzék magukat.

M. B.

Siófok Város Önkormányzata ismerve a helyi éves nyitva tartású vállalkozások járványhelyzet okozta gazdasági nehézségeit, tájékoztatja a helyi bejegyzett vállalkozásokat, hogy szükség esetén lehetőségük van a helyi adók tekintetében fizetési könnyítést igénybe venni, úgy mint a fizetési halasztás, részletfizetés. Az igény az E-önkormányzati portálon nyújtható be.