HírekMindenütt viseljük a maszkot, ezt kéri a polgármester

2021.02.26. 14:03

Siófokon is egyre nő a koronavírusos megbetegedések száma. 

Dr. Lengyel Róbert polgármester arra hívta fel a figyelmet a közösségi médiában: a hétvégén is bizonyára sokan érkeznek a városba, célba véve a Balaton-partot. „Próbálunk minél nagyobb teret biztosítani a parti sétákra, így a Nagystrandot ismét megnyitjuk. A jelenlegi rendeletünkön, ami szerint csak meghatározott közterületeken kötelező a maszk viselése, egyelőre nem szigorítok, de ajánlom és kérem, hogy az utcára kilépve minél többen és mindenhol viseljék a maszkot, mert pillanatnyilag nincs jobb tömegesen használható védőeszközünk – így a polgármester. – Tartsunk távolságot másoktól és amikor csak tehetjük, fertőtlenítsük a kezünket! Alapvetően ennyit tehetünk magunkért és másokért.”

xxx

A Kaposi Mór megyei kórház friss hírleveléből: 

„Fontos tudni, hogy az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza meg. Az oltandókat a háziorvosuk értesíti és egyeztet velük az oltás pontos

időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is. Minden háziorvos megkapta és heti frissítéssel megkapja a praxisában eddig regisztrált idősek és krónikus betegek listáját. A lista egyben egy prioritási rend is, a praxishoz tartozó legidősebbtől halad sorban életkor szerint és figyelembe veszi az oltandók dokumentált krónikus betegségeit is.
 Az olthatóság elbírálását minden esetben az oltóorvos (ha a háziorvos adja be az oltást, akkor ő) végzi. Az oltóorvos figyelembe veszi az oltakozni kívánó egészségügyi állapotát, krónikus betegségeit, és azt, hogy milyen gyógyszereket szed.
Az alábbi gyakorlati teendőket gondolja végig, mielőtt oltásra megy:
• Az ügyintézés gyorsítása érdekében lehetőség szerint kinyomtatva, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot
• Gondolja végig, hogy:
van-e krónikus betegsége
a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban)
volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?
• Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, az erre vonatkozó dokumentációt javasolt magával vinni.
• Vigye magával a személyazonosító iratait, TAJ-kártyáját!
• A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen!
Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot.”