HírekMegvizsgálták a strandi fák állapotát

2022.02.08. 09:57

Sok a beteg és balesetveszélyes. 

Minősített favizsgáló mérte fel a Balaton-parti Kft. kezelésében lévő strandi területek fáinak állapotát. A fürdőzők és a tó partján sétálók biztonsága érdekében fakivágás is indokolt.

Az utóbbi években tapasztalható egyre hevesebb időjárási viszonyok miatt a Balaton-parti Kft., mint a terület kezelője elvégeztette a Balaton-partján található fák állapotának felmérését, amelyet természetesen egy szakértőre bízott. A helyzetfeltárás célja az esetleges balesetveszély elkerülése, a fürdőzők, arra sétálók testi épségének megóvása volt.

A vizsgálat megállapította, hogy a fafajok zöme idős, többségük 50 év feletti és beteg. Ezek balesetet okozhatnak, ágaik könnyen letörhetnek, a korhadt törzseik miatt akár ki is dőlhetnek. Ahol a gallyazás, egyéb kezelés elegendő, ott ezt az eljárást alkalmazzák, ahol viszont nincs más megoldás, a kivágás mellett döntenek. Utóbbi esetben természetesen a visszapótlásuk kötelező. Az önkormányzat számára fontos a város természeti értékeinek megóvása. A lakosságot és ide érkező vendégeket ezúton is kérjük, hogy óvják a kiültetendő facsemetéket, hogy azok mihamarabb árnyat adhassanak a strandi területeken.

(Képünk illusztráció).