HírekMegnyitották a Sió-zsilipet

2018.02.08. 16:54

Megkezdték a Balaton víztöbbletének leeresztését – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében. A Balaton átlagvízállása 124 centiméter. A tó vízjárására a hidrológiai téli félév során a sokéves átlag alapján 40 cm vízállás növekedés jellemző.

A mostani téli félév eddig eltelt időszakát is ez a változás jellemezte. A Balaton-vízgyűjtőn kialakult víztöbblet, különösen az átlagosnál jelentősen csapadékosabb decemberi hónap okozta a vízállás folyamatos emelkedését.

A jelenleg rendelkezésre álló közép- és hosszútávú meteorológiai és az erre épülő hidrológiai előrejelzések szerint nagy valószínűséggel további vízkészlet-növekedés várható, ezért a kármegelőzés céljából szükség van a megengedhető maximális vízállás feletti vízmennyiség levezetésére.

A Balaton vízszint-szabályozását szolgáló Sió zsilip 2017. április 4. óta volt zárva. A vízügyes szakemberek a vízeresztést folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a vízállás alakulását, hogy a nyári idény teljes idejére az idegenforgalomnak kedvező vízállást tudjanak biztosítani.