HírekMegjöttek a zöld e-rollerek

2022.06.30. 15:28

Budapest (és Bécs, Berlin, Párizs) után Siófokon is elérhetők már a nagy kerekű zöld TIER elektromos rollerek. Széplakról, Sóstóról is célba vehető a belváros vagy a kikötő – és viszont.

„Célunk a városi közlekedés tehermentesítése, ezért Siófok város önkormányzatával együtt szeretnénk a TIER elektromos rollerekkel a helyi lakosok és a turisták számára is környezetbarát, károsanyagkibocsátás-mentes közlekedési alternatívát kínálni” - mondta Lendvai Tímea, a TIER magyarországi city-menedzsere. A berlini székhelyű TIER 320 darab e-rollerrel indította el közösségi rollermegosztó szolgáltatását Siófokon, Magyarországon Budapest után másodikként. A rollerek használati feltételeit a helyi városvezetéssel szoros együttműködésben határozták meg, kijelölt működési területtel, tiltott és parkolásmentes zónákkal, parkolóhelyek kialakításával.

A TIER e-rollerek cserélhető akkumulátorral rendelkeznek és egy teherbiciklikkel és elektromos furgonokkal közlekedő csapat gondoskodik üzemeltetésükről; a helyszínen gyorsan teljesen feltöltöttre cserélik a lemerült akkumulátorokat. A Siófokon elérhető TIER e-rollerek az utazási élmény fokozása érdekében számos praktikus funkcióval rendelkeznek. A széles, nagy méretű kerekek segítenek abban, hogy úthibák esetén, illetve keskeny utcákon is könnyen és biztonságosan irányítható legyen. A felhasználók kényelmét és biztonságát szolgálják az olyan további extrák, mint a széles fellépő, a vezeték nélküli telefontöltő, a kettős dobfék és a hidraulikus felfüggesztés.

A TIER használatához a mobilalkalmazás letöltését követően a felhasználók az appban elérhető térképen kereshetik meg a hozzájuk legközelebb eső rollert, amelyet a kormányon található QR-kód beolvasásával tudnak aktiválni. Az utazás egy megfelelő parkolóhelyet keresve a kitámasztó lehajtásával, majd a TIER appban a „Használat befejezése” gomb megérintésével fejezhető be. A feloldási díj 300 forint, a rollerezés percdíja pedig 70 forint. Ft. A fizetés bankkártyával és PayPalon keresztül egyaránt lehetséges.

Tájékoztatójuk szerint a városi autózás jellemzően 5 kilométernél nem hosszabb szakaszokból áll. Erre tökéletes alternatíva az e-roller. Cégük adataiból kiderül, hogy felhasználóik jellemzően 2-5 kilométeres utakat tesznek meg, és 5-10 percig bérlik a járműveket. Az eszköz tehát az autó tökéletes alternatívája a városban. Ígérik továbbá: az utak mentén otthagyott rollerek sem lesznek jellemezőek, mert amíg egy depóba nem állítják, tovább számláz a felhasználónak. Mivel a hazai KRESZ-ben egyelőre nem szerepel az elektromos roller fogalma (a hírek szerint már készül az új szabályozás), még nem egyértelműek a használati, közlekedési feltételei. A TIER e-rollereken mindenesetre ott a felirat: „Ne közlekedj a járdán!”. Tehát ezekkel a zöld, nagy kerekű járgányokkal elvileg járdán nem, csak közúton, bicikliúton találkozhatunk.

Több tucat TIER-depót állítottak fel a városban, ahol ezekre fel lehet pattanni, Széplaktól Sóstóig, illetve természetesen a belvárosban (főposta, vasútállomás, buszpályaudvar, Vámház utca, Tanácsház utca, Sió-Sorház utca sarok, Beszédes és Baross híd, stb.), s a kikötő környékén.

Ezeken a helyeken tilos a rollerezés

Ha a KRESZ nem is, a siófoki képviselő-testület tartja a lépést: rendeletet alkotott az elektromos közlekedési/sport/szabadidős eszközök (elektromos roller, elektromos gördeszka, hoverboard stb.) használatáról, éppen azért, mert ezek egyre népszerűbbek és nem csak TIER-rollerekkel találkozni, de ezek után még tovább fog nőni a városban az elektromos eszközök jelenléte. A rendelet kijelölte azokat a közterületeket is, ahol – a balesetek megelőzése érdekében – az elektromos eszközök nem használhatóak. A rendelet szerint szabadidős eszköz kizárólag járdán, kerékpárúton, kerékpársávon, időszakosan vagy állandó jelleggel elzárt közterületen használható. Szabadidős eszközzel tilos az alábbi közterületeken közlekedni: a Jókai park teljes területén; a Millennium park teljes területén; a Hock János köz teljes területén; a Rózsakert teljes területén; a Petőfi sétánynak a Porecs tér és a Glatz Henrik utca által határolt területén; a szabadstrandok és fizetőstrandok területén; a Kálmán Imre sétány gépjárműforgalom elől elzárt területén; a Fő tér gépjárműforgalom elől elzárt területén. E közterületeken szabadidős eszközzel kizárólag arról leszállva és azt gyalogosan tolva vagy kézben tartva lehet közlekedni.