Hírek„Meg kell védenünk, amit elődeink ránk hagytak”

2019.12.03. 13:01

Faragó Sándor, Kovács Péter és az EHF Kupa-győztes női kézilabdacsapat kapott Siófokért Érmet az idei Városnapi Ünnepségen.

Az 51 éves várost köszöntő beszédében dr. Lengyel Róbert polgármester azt mondta: alig néhány évszázada nádasok és mocsarak ölelésében, csupán néhány, egymás mellett sorakozó kis halászkunyhó jelentette Siófokot, helyesebben akkor tájt Fuk falut. Aztán jöttek a Balaton és a Sió csatorna szabályozási munkái, megjelentek az első fürdőzők, majd fürdőházak, sokasodtak a lakó-, később a nyaraló épületek, megépült a vasút, fejlődésnek indult a hajózás, az idelátogató turisták számával arányosan sokasodtak a szállodák, éttermek.

„A kis Fuktól indulva, a környező településekkel történt összeolvadásoknak is köszönhetően megépült, kiépült a mai Siófok, amely 51 éve városi rangra is emelkedett – így a városvezető. – Onnantól pedig egészen szédületes, ami itt végbe ment, javarészt elődeinknek köszönhetően. Manapság Siófok járási székhely, de egyúttal a Balaton-part legjelentősebb és leglátogatottabb turisztikai célpontja, az ország egyik legismertebb nyaralóhelye, de egész Európában ismerősen cseng, helyesebben a Balatonnal összecseng a neve... A közös felelősségünk nekünk, siófoki polgároknak mérhetetlen. Ajándékba kaptuk a természettől a Balaton partját és annak vizét, örököltük elődeinktől a vért izzadva, de gyönyörűen felépített településünket. Nekünk, a jelenlegi utódoknak pedig tovább kell éltetni a lokálpatrióta hagyományokat, tovább kell fejleszteni a városunkat, mégpedig mindent a józan és tervszerű városfejlesztési munkának alázatosan alárendelve, egyebek mellett a nagypolitikai befolyásolási szándékokat, az egyéni meggazdagodásokat célzó külső törekvéseket határozottan visszautasítva. Meg kell védenünk az elődeink által ránk hagyott szabadstrandjainkat, a Balaton vizét, medrét, a még megmenthető vízparti panorámánkat és meg kell tennünk mindent az egészséges klíma fenntartásáért. Hogy 50, vagy 100 év múlva a leszármazóink ne kárhoztassanak, hanem elismerően emlegessenek majd bennünket, amiért megtettük, amit kellett meg kellett tennünk, megmentettük, amit meg lehetett mentenünk...”
A városnapi ünnepségen a siófoki C&M Dance Stúdió fiatal táncosai adtak műsort.

A városnapi kitüntetettek 2019-ben:
„Siófokért Érem” kitüntetés:
- Faragó Sándor kutató, geográfus, térképész
- dr. Kovács Péter Balázs nyugalmazott főiskolai adjunktus, a Sió televízió egykori főszerkesztője
- az EHF kupa győztes női kézilabdacsapat
„Siófok Barátja” kitüntetés:
- dr. Zentai Gabriella alkotó, művész
- dr. Horváth Gyula,a Bahart korábbi vezérigazgatója
Elismerő Oklevél, Tárgyjutalom:
- Kelemen István, kiemelkedő közéleti tevékenységének elismeréséül.
Polgármesteri Elismerő Oklevél:
Barta Pál, Bogdán Ottó, Fehérvári György, Glázer Györgyné, Gyöngyösi Cecília, dr. Mekis Gábor, Nagyné Balassa Ildikó, Rákossi Jenő, Ráncsik László, Skerlecz Tamás és a 466. számú Magyar Tenger Cserkészcsapat.

F. I.