HírekLeninből végül nem lett Lennon (Somogyi Gyula emlékére)

2021.04.08. 18:21

A tegnap elhunyt Somogyi Gyulát a város saját halottjának tekinti. 

Somogyi Gyula pénzügyi végzettségű szakemberként több banknál és biztosítónál vezető pozíciót töltött be egészen 2009-es nyugdíjazásáig. 1990 és 2006 között négy cikluson át volt Siófokon MSZP-s önkormányzati képviselő, 1994-től 2002-ig pedig a város alpolgármestere, 1994 -1998 között a Somogy Megyei Közgyűlés tagja, majd 2002-től 2006-ig az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöki posztját töltötte be.

Somogyi Gyulával interjú készült a SiópArt múlt év végi, „Siófoki rendszerváltók” különszámában – ebből többek között kiderül az is, hogy 1989. májusától megbízott tanácselnök volt a rendszerváltásig. 

 „Én így láttam” címmel már a „Siófok története 2010-ig” című kötetben leírta rendszerváltáskori élményeit, benyomásait, ebből idézünk most. Somogyi Gyula többek között arról írt, hogy a Lenin utcából majdnem Lennon utca lett, a Széchenyi iskolából meg majdnem bizniszcenter... 

„1989 májusában nyugállományba vonult dr. Gáti István, a városi tanács elnöke, s mint tanácselnök-helyettes 1990 októberig megbízott tanácselnökként dolgoztam. Természetesen az újonnan alakult pártok a városi tanácsot tartották a helyi hatalom letéteményesének – ennek megfelelően kaptunk hideget-meleget. Ennek ellenére megfelelő volt az együttműködés szinte mindegyik szervezettel. Számtalan felhívást, felszólítást kaptunk tőlük, hogy mi már ne csináljunk semmit, hagyjunk mindent a demokratikusan megválasztásra kerülő új testületre. Ugyanakkor jó néhány beruházás folyamatban volt, hogy csak a legnagyobbakat említsem: Kele utcai iskola építése, Baross iskola bővítése, Batthyány utca-Petőfi sétány és környéke belvízelvezetése és teljes rekonstrukciója, Szépvölgyi utcai temető kialakítása, 70/A út új szakaszának előkészítése.

Az új testület hihetetlen energiával és elszántsággal fogott a munkához. Rengeteget dolgoztunk, heti két testületi ülés volt, éjszakába nyúló vitákkal. Voltak ma már hihetetlennek tűnő ötletek, javaslatok. A Kele utcai iskolát ne iskolaként fejezzük be, hanem legyen „bizniszcenter”. Ha jól emlékszem, két szavazaton múlt, hogy továbbépült az iskola és az erre kapott állami céltámogatást nem kellett visszafizetnünk. Valamennyi rendeletet újra kellett alkotni, folyt a „kinek van már ilyen rendelete”, a települések közötti cserekereskedelem. Kemény viták zajlottak a testületi üléseken, ahogy megismertük egymást, egyre csökkent a bizalmatlanság. Bármennyire összekülönböztünk, talán még meg is sértettük egymást, az ülés után egy pohár bor, sör, netán üdítő mellett kihúztuk a „tüskét”… Megváltoztattuk több tucat utca, közterület nevét. Egyik képviselőtársunk felvetette: a Lenin utca legyen Lennon utca…”