HírekKötelező lenne fillérekért eladni a bérlakásokat

2021.05.14. 17:33

Nem csak a siófoki polgármester, több fideszes városvezető is kikelt a tervezet ellen. 

10-30 százalékos áron kötelesek (!) az önkormányzatok áruba bocsátani a bérlakásaikat a bent lakóknak – így szól egy, az Országgyűlés elé a napokban beterjesztett törvényjavaslat, melyet Böröcz László képviselő (Fidesz-KDNP) nyújtott be. 

A tervezetet számos bírálat érte, több fideszes polgármester is rossz javaslatnak tartja. Hasonló képpen látja dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester is, noha városunkban mostanra kevés bérlakás maradt önkormányzati tulajdonban; az úgynevezett fecskelakásokat nem számolva 44. A siófoki városvezető úgy véli: ha most elkótyavetyélik ezt az önkormányzati vagyont is, esély sem marad arra a jövőben, hogy a rászorulókon megüresedő lakás kiutalásával segíthessenek a települések.

Siófokon jelenleg összesen 155 önkormányzati tulajdonú lakás van, ebből 44 „hagyományos” önkormányzati tulajdonú bérlakás, ezek közül 12 esetében a rendőrség jelölheti ki a bérlőt. A lakások túlnyomórészt társasházakban találhatók. 2001 és 2003 között két „fecskelakás-tömb” épült állami támogatásból, ezek önkormányzati tulajdonú garzonok, melyeknek a zömmel fiatal lakói bérleti díjat nem fizetnek, hanem lakáscélú megtakarításba fizetnek havi legalább 40 ezer forintot. Az egyik fecskelakás-tömbben 59, a másikban 52 lakás található, a rendőrségnek ez esetben is bérlőkijelölési joga van több lakásra.

Mivel az önkormányzati tulajdonú lakásokba a bérlő a bérbeadó önkormányzat írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét, így pontos információval nem rendelkezik  a városháza arról, hogy hányan élnek bérlakásban, a városban.

„Az önkormányzatok a saját pénzükön értékeltessék fel a bérlakásokat, majd a vevők akár már az adásvétel másnapján tovább is adhatják piaci áron az önkormányzatok vagyonából fillérekért megszerzendő ingatlanokat, nyilván hatalmas haszonnal. Először azt hittem, vicc. De nem, ezt komolyan is gondolják – reagált Lengyel Róbert. – Értem én: majd' 100 ezer ilyen lakás van szerte az országban és akik bagóért megvehetik majd ezeket, közülük egy rész potenciális Fidesz-szavazóvá válhat majd jövőre. Nem beszélve arról, hogy így aztán Palkovics miniszter úr, meg még többen, például a budai várnegyedben, szintén fillérekért juthatnak majd tulajdonhoz. Ez az érem egyik oldala. A másik: adott egy hatalmas önkormányzati ingatlan-vagyontömeg.  A fecskelakásokban fiataloknak tudunk lehetőséget biztosítani arra, hogy olcsón legyen lakhatásuk a városban, a többi lakásban élők meg sokan évtizedek óta bérlők, avagy az eredeti bérlők örökösei, megint mások szociális alapon rászorulók, s mindannyian egészen kedvező összegekért lakhatnak ott. A bérlők egy része 10-30 százalékos áron sem tud majd vásárolni, mert még azt a pár milliót sem tudja kipréselni. Jöhetnek a háttérből az üzérek, fizethetnek helyettük, aztán már másnap baksisért ki is vásárolhatják őket és hatalmas pénzeket kereshetnek a városok kontójára. S onnantól kezdve nem tudunk majd segíteni a rászorulóknak, semmi sem marad a kezünkben. Végiggondolta ezt valaki? Miért nem dönthetik el továbbra is az önkormányzatok, hogy mihez kezdenek a saját vagyonukba tartozó lakásokkal? Van rendeletünk erről és az egyébként is lehetővé teszi az értékesítést. Persze szigorúbb feltételekkel. Miért kell ebbe is belenyúlni? Olyannyira sunyi ez az egész és olyan szinten megy szembe a városlakók érdekével és többségi akaratával, hogy már nem egy fideszes kolléga is kikelt a törvénytervezet ellen. Az egyikük azt mondja, marhaság, én továbbmegyek: elmebaj...Tisztelettel kérem a magyar országgyűlés képviselőit: mondjanak nemet, ha szavazásra kerül a sor!”
A törvényjavaslat szerint egyébként a bérlőkijelölési joggal érintett (például a helyi rendőrségnek átengedett) bérlemények kivételek, azokat nem lenne kötelező eladni.
...
A Telex cikke:
(Két évtizedes fotónkon az épülő fecskelakások a Dózsa György és a Bajcsy utca sarkán)