HírekKörnyezettudatos vízfelhasználás a TávVíz-zel

2021.07.15. 17:22

Új, intelligens, zöldenergiával működő vízszabályozó eszközt fejlesztett ki és szabadalmaztatott a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

A DRV Zrt. szakmai műhelye által kifejlesztett új technológia, a TávVíz egy intelligens, távvezérelhető vízszabályozó és impulzusszámláló eszköz. A távvezérléssel nyitható és zárható TávVíz energetikailag teljesen autonóm, a rendszer ugyanis a vezetékben áramló víz zöldenergiáját alakítja elektromos energiává. A magyar szabadalmi jogot elnyert technológiát júniusig 27 felhasználási helyre építették be a Dunántúli Regionális Zrt. munkatársai.

Az eszköz előnye, hogy a működéséhez nincs szükség plusz energiaforrásra, akár évtizedekig képes megújuló energiával működni, tehát környezetbarát, és a karbantartási igénye is minimális. A TávVíz eszköz mobil, nagy hatótávolságú, távolról programozható, irányítható, segítségével a vezetékben lévő víz mennyisége és nyomása szabályozható. Különösen jelentős előnye, hogy nehéz fizikai és üzemeltetési körülmények között – víz alatt vagy szélsőséges hőmérséklet viszonyok mellett – is kiválóan működik, ebben egyedülálló a piacon jelenleg elérhető, hasonló eszközökhöz képest.

Az eszközt négy funkció ellátására tervezték. A monitoringnak köszönhetően figyelni tudja, hogy a vízmérő mér-e a földbe elfolyt vízmennyiséget. Az előrefizetős mérés az előrefizetés mértékéig biztosítja a felhasználók számára a vízellátást. A csőtörésfigyelés különösen azoknak kedvezhet, akik nem használják folyamatosan ingatlanjukat, a vízfogyasztást korlátozó funkció a nemfizető felhasználók esetében képes korlátozni a vízfogyasztást. Az eszköz támogató szoftvere egyelőre ezt a korlátozó funkciót támogatja, így jelenleg ez működik élesben.

A DRV Zrt. TávVíz eszközt bemutató kisfilmje: