HírekKi söpörjön a kerítés és az úttest között?

2021.05.11. 09:49

Az ingatlan használója – így szól a helyi rendelet. 

A Siókom cégvezetői arra hívják fel a figyelmet: sokan vannak félreértésben, a közösségi médiában gyakran lehet találkozni olyan kifogással, hogy például miért van még mindig ott az őszi falevél az Erkel utca több pontján is. Az ingatlanok használói gyakorta megfeledkeznek a kötelezettségeikről. A helyi rendelet szerint „az ingatlan és az ingatlan előtti járda, a járda és a közút közötti terület tisztán tartásáról, gyommentesítéséről köteles gondoskodni az ingatlan használója”.

Jámbor Tímea és Kerekes Roland azt hangsúlyozták: a Siókom Nonprofit Kft. a közterületek, zöldfelületek, parkok gondozását végzi, továbbá a társasházak előtti és a turisztikailag frekventált területekét, utóbbiak esetében néhol a köztisztasági feladatokba is besegítenek.

Tavaly ősszel vette át a város zöldfelületeinek a gondozását magánvállalkozásoktól a Siókom. – Reméljük, ezen a tavaszon már a városlakók is észlelik a pozitív változást, azt, hogy rendezettebbek, szebbek a közparkjaink, így például a Jókai park, vagy a Rózsakert – mondta a két cégvezető, Jámbor Tímea és Kerekes Roland.

Százhúsz dolgozót foglalkoztat, s 26 településen gyűjt és szállít hulladékot a Siófok és a környékbeli önkormányzatok tulajdonában lévő Siókom. Továbbá üzemelteti az európai színvonalú somi optikai válogatót, mellyel – mivel csak kettő ilyen működik az országban – bérválogatást is végez számos hazai közszolgáltató számára, s az ebből befolyó bevétellel is a társaság gazdasági erejét növeli. A válogató azt is lehetővé teszi, hogy minél több hulladékot el tudjanak téríteni a lerakótól és hasznosítani. Kiemelkedően fontosnak tartják ugyanis, hogy szerepet vállaljanak a hulladék-körforgásban, a körkörös gazdaság megvalósításában. Vagyis hogy a lakosság szelektíven összegyűjtött hulladékát elszállítják, majd hasznosítják. A zöldhulladékból például semmi sem kerül a lerakóba, a mezőgazdaság hasznosítja – tudtuk meg a cégvezetőktől, valamint azt is: országosan is ritkaságszámba megy, hogy Siófokon az országos rendeletben meghatározott évi 10 helyett 40-szer megy házhoz a zöldhulladékjárat, ráadásul minden alkalommal korlátlan mennyiséget elszállítanak. Ugyanez a helyzet a kommunális szemét nyári 2, a társasházaknál 3 szállítási napjával is. 

...

(A teljes cikk a Siófoki Hírek májusi számában).