HírekKézzel írt Siófok-őstörténet

2021.08.03. 18:47

Megjelent Faragó Sándor könyve. 

Nemcsak hogy kézzel írta, a könyv is az eredeti kézírásával jelent meg; Faragó Sándor ötlete volt ez, hogy így legyen egyedi, mint amilyen egyedi Siófok őstörténete is.

Alig néhány évszázada ugyanis még nádasok és mocsarak ölelésében, csupán néhány, egymás mellett sorakozó kis halászkunyhó jelentette Siófokot, helyesebben akkor tájt Fuk, később Fok falut. Fok falu és Lusta falu az ős-Balaton vizét levezető Fok folyó partján – évszázadokkal ezelőtt ez volt Siófok mai helyén. Ma már se Fok, se Lusta falu, se a Fok folyó, 1795 óta létezik Sió-Fok.

Ez a mi városunk, a mindössze 300 éves település, Siófok őstörténete, mely Faragó Sándor szerint különleges, hiszen a legendás Atlantisz ellentéte: a magyar tenger fenekéről emelkedett ki.
Faragó Sándor nem történész, hanem geográfus, térképész kutató. Sok mindenben nem is ért egyet a helytörténészekkel. Siófok új térképének elkészítése közben, 1978-ban fedezte fel az ősi Balaton vizét hajdanában levezető ősi Fok folyó medrét. Akkor kezdte megrajzolni a település őstörténetét, a geográfus-térképész szemével. Az immár a kilencedik ikszen is túl járó, 2019-ben Siófokért érem kitüntetésben részesült Faragó Sándor a várossá avatás 50. évfordulójára fejezte be kézzel írt Siófok-őstörténetét, mely most eredeti formájában jelent meg, a geográfus által rajzolt térképekkel.
Az „Időutazás Siófok őstörténelmének epizódjai között” című kiadvány elkészülte alkalmával dr. Lengyel Róbert polgármester ma köszöntötte a 91 éves szerzőt a városházán és adott át neki polgármesteri elismerő oklevelet. A könyv a város gondozásában és anyagi támogatásával, 300 példányban jelent meg. A városvezető elmondta: az anyagi korlátokra figyelemmel a példányszám is korlátozott. Elsősorban reprezentációs ajándékként funkcionál majd a kiadvány, a könyvtár is kapott néhány példányt, 25 darabot pedig a szerzőnek ajánlott fel. 
xxx
A tervek szerint a Siófoki Hírek a szeptemberi számtól több folytatásban is részleteket közöl Faragó Sándor munkájából. Az olvasók számos más érdekesség mellett megtudhatják majd, hogy
- mikor telepedtek át a fokiak Fok faluból a Balatonból kiemelkedett turzásgátra, a mai városmagba;
- merre kanyargott a Fok folyó és mikor, hogyan tűnt el; 
- Törk falu az ősi Töreki vagy sem és mi ma az ősi Turk tó neve;
- hol állhatott a Szent Péter és Pál bazilika;
- s hol a török vár, kikötővel; 
- hogyan lett Lustából Fok, Fokból Siófok.
...
Képeink a mai városházi köszöntésen készültek, illetve két részlet a könyvből: 1. A szerző prológusa; 2. Faragó Sándor térképe szerint ilyen világ lehetett a mai Siófok területén és környékén ezer éve, 1000-1200 körül.