HírekKártyarazzia volt Siófokon és egy pesti színésznő is eltűnt

2022.10.11. 13:54

Fürdőélet Siófokon, Kálmán Imre korában. 

Ismét kártyarazzia volt Siófokon és egy pesti színésznő is eltűnt a nagy forgatagban. Ilyen történések tartották izgalomban évszázadnyival ezelőtt a nyári nyüzsgő Siófok népét és vendégseregét. Ezekről az izgalmakról is olvashatunk a BRTK Könyvtár minap nyílt kiállításán („Fürdőélet Kálmán Imre korában”), mely mintegy felvezetése az idei Kálmán Imre Emléknapoknak.

Mire a kis Koppstein Imre megszületett (hivatalosan 1882. október 24-én, egyesek szerint 25-én, mert már elmúlt éjfél…), előbb a gőzhajózás megindulásának, majd a déli vasútnak köszönhetően szülőfaluja jelentős fejlődésnek indult. Egyre több nyaralóvendég látogatott ide, szállók épültek és színházak, éppen Imréék háza mellé, a Balaton szálló udvarára is (később Sörbár, ma plázahátulja), s a színház próbáin a későbbi híres operettkomponista is gyakran megjelent, természetesen akkor még hívatlan szomszédgyerekként…

A Színházi élet című lap olyan részletességgel számolt be a húszas évek siófoki fürdőéletéről, amire ma, száz év elteltével már rácsodálkozunk. Megállapítja, hogy „nyárra ideköltözik le Budapest”, természetesen a hírlapírók is, így aztán „megtudhatja a színházi publikum, mit csinálnak kedvencei a Balaton hűs hullámaiban”. És sorolja is a lap név szerint, kik azok (bankdirektorok, színészek, politikusok), akik csak sétálgatnak a vízben, kik úsznak boszorkányos ügyességgel és kik sültek sötétbarnára, no meg hogy ki kivel vívott kártyapartit.

Egy szőke pesti színésznő eltűnése („Rejtélyes detektívhajsza végig Siófokon”, írta a Színházi élet és azt is, hogy japán pincsijével együtt veszett nyoma) adott nyilván sokáig beszédtémát, vagy a kaszinóban tartott kártyarazzia, amit a lap úgy üdvözölt, hogy „a hatóság végre fellép a Siófokon garázdálkodó hazárdjáték-alakulatok ellen”. Még parlamenti interpelláció is elhangzott az idő tájt, a témát felvető képviselő szerint „a siófoki kaszinó mindig melegágya volt a Budapestről leránduló hivatásos kártyajátékosoknak”.

A kaszinóban máskor tombolajátékot hirdettek, egy ízben egy 6 kilós fogas volt a főnyeremény – olvastuk ki ezt is a korabeli Színházi életből. S hogy „a magyar-olasz bank helyi kirendeltségének vezetője, Schück Emil a legnépszerűbb ember Siófokon, valóságos őrangyala a fürdővendégeknek. Olyan jó szíve van, hogy az ügyfeleknek még éjjel is ad pénzt, ha felköltik.”

Na ja, ahol kaszinó üzemel…

...

(A tárlatnyitón Bernáth-Kersák Edina énekelt Kálmán-operettekből)  


F. I.


...


Képek a kiállításról a Siófoki Hírek Facebook-oldalán.


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=...