HírekKampány az apanapokért

2020.09.10. 17:21

A minimum 10 napos apaszabadság bevezetéséért kampányolt a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata Siófokon. 

Az Európai Parlament és az Európai Tanács Magyarország által is elfogadott irányelve szerint minden újszülött gyermek után minimálisan 10 szabadnapot kell biztosítani az apáknak. A több mint egy évvel ezelőtt megszavazott irányelvet a magyar kormány azonban még nem ültette át a hazai gyakorlatba.

Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának vezetője elmondta, azért kampányolnak, hogy az európai irányelvnek megfelelően Magyarország is minél előbb ratifikálja az apák szabadságát.

„Az irányelv szerint 2022. augusztus 8-ig kell átültetni ennek tartalmát a magyar tagállami jogrendbe, de gondoljunk bele, hogy a három év alatt így hány szülő marad ki ebből a lehetőségből. A munka törvénykönyve szerint az apaszabadság jelenleg 5 munkanap, az irányelv pedig minimum 10 munkanapot ír elő. Az Európai Unió tagállamainak nagy részénél ez az időtartam már eleve 10 nap volt, de többek 30 nappal hatályosították, például Ausztria, Németország, Litvánia. Érthetetlen számunkra, hogy egy „családbarát országban” a Kormány miért nem tesz annak érdekében, hogy ez az irányelv érvényesüljön. Ráadásul mindenhol azt tapasztaljuk, hogy sokan nem tudnak erről az ügyről. Éppen ezért az ország több pontján kitelepülve ismertetjük meg kampányunkat az emberekkel, és támogatókat keresünk a célunk eléréséhez” – nyilatkozta Hercegh Mária.

Az Apanapot! elnevezésű kampány mellet több szakszervezett is kiáll.

„Szakszervezeti elnökként és háromgyermekes siófoki édesapaként egyaránt támogatom az apanapok kampányt, melynek célja, hogy az apák minél több időt tudjanak a családjukkal tölteni, és támogassák az édesanyákat abban, hogy a gyermekvállalás egy közös projekt. Siófokon sokan a szezonban dolgoznak vállalkozóként, de ugyanakkor sok olyan munkavállaló van, akik éves munkarendben a hét öt, sőt hét napján is dolgoznak, így számukra fontos, hogy minél több időt tudjanak együtt tölteni a családdal.” – nyilatkozta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Kovács Dávid, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatának vezetője:

„Azért csatlakoztunk a Nő Tagozat kampányához, mert fontosnak tartjuk, hogy egy családban az édesapa, főleg a kezdeti időszakban minél többet tudjon segíteni az édesanyának. Azért kampányolunk mi is, hogy ne csak az EU-s kezdeményezésben szereplő 10 nap kerüljön minél előbbi bevezetésre, hanem bízunk benne, hogy ez akár 30 nap is lehet.”