HírekKálmán Imre emlékére

2020.02.13. 15:50

Kálmán Imre siófoki szülőházában mutatta be a híres operettszerző emlékére írt könyvét Benedek István Gábor író, újságíró.

- Őszintén írtam a könyvet. Kálmán Imre iránt apai szeretetet is fel tudtam idézni írás közben, de meg kellett értenem Kálmán Imrében a férjet is, vagyis önmagamat – vallja a szerző, Benedek István Gábor, aki a könyvbemutató kapcsán családi történeteken keresztül vezette végig közönségét az operettszerző élettörténetéig. Elmesélte, többek közt a Bolmányi családdal való családi kapcsolatát, mely a könyv alapjául is szolgált. Kálmán Imre ugyanis, amint megismerte Vera Makinszkát, méltó festőt keresett a megfestésére, és Bolmányi Ferenc festőművészt kérte fel a feladatra.

- Kálmán Imrét nem lehet felfogni, mi se tudjuk, pedig ismerjük a zenéjét, élettörténetét, én magam írtam róla egy könyvet, mégsem tudom, hogy milyen volt Kálmán Imre. Egy hasonlattal tudnám megválaszolni, biztos olyan volt, mint a papa. Nem hiszem, hogy Vera tudta volna, milyen volt az Európa hírű zeneszerző, azt tudta, hogy bármihez is nyúl, pénzzé válik. Kálmán Imre és Vera nagyon szerették, becsülték és nagyra tartották egymást, figyelmesek voltak egymással. Kálmán Imre nemcsak pénzzel, hanem jó modorral, kedvességgel, és azzal a figyelemmel fordult felesége felé, amit Vera nem kapott meg gyerekkorában – mondta el Benedek István Gábor.