HírekJúlius 1-jén lesz a következő szúnyoggyérítés

2020.06.26. 13:06

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából országosan elrendelt szúnyoggyérítést július 1-jén tartják Siófokon.

2020 évtől kezdődően a jogszabályi változások miatt kémiai irtásra csak földi úton van mód. A kémiai irtás során egy emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan szert juttatnak ki jelen esetben platós gépjárművekre rögzített berendezések segítségével. A permetezést a szakemberek napnyugta után kezdik meg, így a méhekre és nappali rovarokra sem jelent veszélyt a szer, de az önkormányzat külön értesíti a méhészeket az irtás tervezett dátuma előtt. Az irtószer a permetezést követően pár órával lebomlik.

A gyérítés régiós szinten valósul meg, együttműködésben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és tekintettel a balatoni térség turisztikai szezonjára.

A balatoni polgármesterek aggályaikat fogalmazták meg a Balatoni Szövetség taggyűlésén, mely szerint milyen további eszközök állnak rendelkezésre, ha az új kémiai módszer nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ebben az esetben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megoldást fog találni az irtás hatékonyabbá tételéhez.

A szövetség szakértői csapata folyamatosan figyelemmel kíséri a lárvák számát, de a szúnyogok szaporodása ellen a lakosság is sokat tehet. Az ÁNTSZ a mellékelt képen szemlélteti, hogy hogyan lehet egyszerű módszerekkel gátat vetni a szúnyogok számának növekedése ellen.

Siófok Város Önkormányzata

A szúnyogok elleni védekezéssel kapcsolatos tanácsokat az alábbi linken is elérheti: 

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Tájékoztató a várható szúnyoggyérítésről: Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

A lakosság részére javasolt intézkedések: A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.