HírekIsmét baj van a kiliti ivóvízzel!

2020.07.29. 17:02

Megint csak forralás után fogyasztható, további értesítésig. A mérési eredmények ismét szennyeződést mutatnak a rendszeren, emiatt a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával egyeztetve újból szükséges a vízfogyasztás fenti korlátozásának elrendelése - tájékoztatott a DRV.

A DRV Zrt. e tájékoztató kiadásával egyidőben szórólapokon értesíti a lakosságot.

❗️VÍZFOGYASZTÁS KORLÁTOZÁSA SIÓFOK KILITI VÁROSRÉSZÉBEN❗️

Siófok, 2020. július 29. – Ahogyan arról a DRV Zrt. online felületein és szórólapokon is tájékoztatta az érintett lakosokat, Siófok Kiliti városrészében a vezetékes ivóvíz 2020. július 29-től emberi fogyasztásra ismételten csak forralást követően alkalmas. A vízellátás helyreállítása érdekében a vízellátó rendszert a szakemberek fertőtlenítik, majd a vízminőség ellenőrzése után azonnal értesítést adnak ki a korlátozás feloldásáról.

Tekintettel arra, hogy Siófok Város Kiliti településrészén, a július elején bekövetkezett ivóvízszennyezés forrását a Társaságnak nem sikerült felderítenie, a DRV Zrt. a probléma megszűnését követően is folytatta az illegális rákötések felkutatását, emelt számban végezte a vízmintavételeket és folyamatosan ellenőrizte az ivóvíz minőségét. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében megkezdte továbbá a visszacsapó szelepek beépítését Kiliti városrész felhasználóinál.

A szolgáltató vizsgálólaboratóriuma által végzett ivóvízminőségi vizsgálat a hét elején ismét Pseudomonas szennyezettséget mutatott ki az ivóvízmintában, ezért szakembereik a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával egyeztetve azonnal megtették a szükséges intézkedéseket. A Társaság a Hatóság egyetértésével haladéktalanul tájékoztatta az érintett felhasználókat az online felületein (honlapján és hivatalos Facebook-oldalán) és szórólapokon is arról, hogy a vezetékes víz csak forralás után iható. A korlátozás ideje alatt az érintett felhasználók a településrészt körbejáró tartályautóról is vételezhetnek ivóvizet. Az ivóvízszállító tartályautó menetrendjéről felhasználóink a DRV Zrt. honlapján és hivatalos Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Ahogyan a hatóság haváriával kapcsolatos július elején kiadott határozatában is olvasható volt, a Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú személyeknél okozhat például hányásos, hasmenéses megbetegedést. Ezért javasolt a csapvíz felforralása fogyasztás előtt. A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozás visszavonásig érvényes.

A mintavételezéseket a DRV Zrt. Siófok mellett kiterjeszti a háttértelepülésekre is, tevékenységét és a technológiai folyamatokat a hatóság folyamatosan ellenőrzi.

A vízellátás helyreállításáig és a korlátozás visszavonásáig a Társaság kéri a tisztelt felhasználók szíves türelmét, együttműködését és megértését.