HírekI. Olasz-magyar ifjúsági zenekari találkozó

2019.07.17. 13:38

Július 3. és 7. között rendezte meg a Siófoki Művészeti Iskola az I. Olasz-magyar ifjúsági zenekari találkozót Siófokon.

Bognár-Volenszki Betti, a Siófoki Művészeti Iskola gitártanárának beszámolója az I. Olasz-magyar ifjúsági zenekari találkozóról:

2018 szeptemberében kaptam egy messenger üzenetet az Olaszországban élő és tanító Hodossy Zoltán professzortól, aki egy barátja számára kért tőlem segítséget… így indult az ismeretségünk. Az üzenetváltások során kiderült, hogy neki Olaszországban hasonló felállású zenekara van ott, mint nekünk itt, Siófokon. Zoltán Abano Terme-ben, egy Padova melletti Siófokhoz hasonló lélekszámú városban él, és dolgozik. Mivel ő már régóta szeretett volna itthon kurzust szervezni, ezért mindkettőnkben hamar felmerült a találkozó gondolata. A szervezés nem volt egyszerű, hiszen náluk tovább tart a tanév, mint nálunk. Így esett a választás július első napjaira. Az első meghirdetéskor olasz részről sokan jelentkeztek, ami júniusra öt főre csökkent. Szerencsénkre egy olasz „mamma” felkarolta az ügyet, és az alacsony létszám ellenére mindenképpen szerette volna, hogy eljöjjenek a gyerekek. A siófoki diákjaink viszont - dacára a szünetnek - nagyon szép számmal képviseltették magukat. A zenekarunkban „hagyomány”, hogy az egyes tanszakok tanárai is beülnek a gyerekekkel együtt muzsikálni. Idén sem történt ez másképpen.

Igyekeztünk az ország minél több zeneiskolájában hirdetni a táborunkat (ami a siófoki gyerekeknek ingyenes volt) mert azt szerettük volna, ha külsős gitáros és más hangszeres gyerekek is megtapasztalnák a zenekari játék szépségeit. Így történt, hogy egy tapolcai hegedűs kislány is beült a zenekarba. Az olasz gyerekeket a zenekarosaink családjai vették szárnyaik alá, akik a szállás és étkezés biztosításán túl maximálisan igyekeztek, hogy minél jobban érezzék magukat a diákok, pl. közös családi strandolásokkal mosták le a próbák fáradalmait. Négy napon keresztül napi öt órán át próbáltunk intenzíven, szívvel-lélekkel. Ennek megkoronázása a sikeres július 6-i záróhangverseny volt a zeneiskola előtti Bartók-téren, amiről videofelvétel is készült. Aznap délben zeneiskolánk Zene-Bona Alapítványa jóvoltából egy jutalomebédet kaptak a gyerekek, és másnap a Balatoni Hajózási Zrt. támogatásával egy füredi hajóúton is részt vehettünk. A kurzus létrejöttét Siófok Város Önkormányzata is támogatta pályázati kereteken belül.

Nagyon összekovácsolódott a kis csapatunk ebben a pár napban, a gyerekek remekül érezték magukat. Az olasz visszajelzésekből máris az szűrődött le, hogy jövőre nem csak öt fő szeretne eljönni hozzánk. Természetesen meghívást kapott a zenekarunk is Olaszországba, de ez még a „jövő zenéje” lesz.

Reméljük, hogy ezzel a találkozóval egy újabb kulturális színfoltot tudunk teremteni, amivel városunk jó hírét vihetjük szerte-szét határainkon innen, és túl…