Hírek​Hegyekben a lomok lomtalanítás után

2017.12.06. 23:11

Hosszú évek óta idén először biztosított újra házhoz menő lomtalanítási lehetőséget Siófok önkormányzata a lakosságnak, illetve az ingatlantulajdonosoknak, amelyet ütemezetten végez a szolgáltató. November végén befejeződött a lomtalanítás az Irinyi János és a Rét utca környékén, mégis több helyen hegyekben áll a lom.

Jámbor Tímea, a szolgáltatást végző SIÓKOM Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta, a most jelentkezett problémán kívül számukra is meglepően flottul zajlott eddig a lomtalanítás új rendszere, amelyben Siófok egy-egy területéről meghatározott időszakban, vagyis ütemezetten szállítják el a lomokat.

Az elszállítást igényelni kell a lomtalanítás időpontja előtti hónap 25. napjáig, de csak az teheti meg, aki a háztartási hulladék rendszeres elszállításáért szerződéses kapcsolatban áll a céggel. Erről korábban tájékoztatást adott a társaság a helyi lapokban, az önkormányzat honlapján, interneten, és a házakhoz eljuttatott szórólapokon is.

„Siófok több területén, utcájában megtörtént már a lomtalanítás. A Vasvári Pál, Irinyi János, Rét, és Lipták Gábor utcák környékén november 27-28-án elszállítottunk minden lomot onnan, ahol bejelentették erre az igényt. A SIÓKOM szállító autóit a városőrök is kísérték, így meg tudják erősíteni a tényt” – mondta Jámbor Tímea. Hozzátette, az Irinyi utcában 54, a Rét utcában 11 ingatlantulajdonossal áll szerződésben a cégük. Közülük az előbbi utcából 11, az utóbbiból mindössze kettő kért lomelszállítást, amit teljesítettek. A többi, részben már akkor kihelyezett, részben azóta kihordott lomot nem szállította el a szolgáltató.

A zömében romák lakta településrész utcáin napok óta látható lomhegyek miatt dr. Lengyel Róbert felháborodásának adott hangot. Közölte, közegészségügyi és köztisztasági szempontból is tarthatatlan a helyzet. „Ideje, hogy ne a tisztességes emberek lássák kárát a tisztességteleneknek! Az önkormányzat már így is sokat költ illegális hulladék elszállítására. Még több kamerát fogunk felszerelni a kritikus helyekre, és a lehető legnagyobb szigorral fogunk eljárni, maximális büntetést kiszabva a tiltott helyen és módon szemetet, lomot lerakókkal szemben” – hangsúlyozta.

A lomtalanítás körül jelentkezett anomália mellett a város komoly küzdelmet folytat az illegális hulladéklerakókkal. A tapasztalatok azt mutatják, nem csak helyiek az elkövetők, balatonszabadi, balatonendrédi, és orosházi személyek is szabálytalankodtak, de budapesti, sőt miskolci székhelyű cég is szerepelt már a szemetelők között.

2017 augusztus 1-je óta, vagyis az elmúlt négy hónapban a kamerás rögzítések alapján 50 esetben szabott ki hulladékgazdálkodási bírságot a siófoki önkormányzat, összesen mintegy 2,3 millió forint értékben. Volt olyan személy, akinek már 5 alkalommal szabtak ki büntetést a hulladék jogtalan kihelyezése miatt.