HírekHátizsákban gyűjtik az aludobozt

2021.06.05. 12:49

Hétvégente találkozhatunk velük az aranyparti strandokon. Európai programsorozat állomása Siófok. 

A júniusi hétvégéken európai újrahasznosítási kampány színes hátizsákos italdobozgyűjtő aktivistáival találkozhatunk a siófoki Aranyparton. A környezetvédelmi világnap kapcsán júniusban Európa-szerte elindult a „Minden doboz visszajár” újrahasznosítási kampány, melynek magyarországi állomása Siófok. 16 országban, 19 helyszínen párhuzamosan zajlik a European Recycling Tour 2021 programsorozat, hogy felhívja a figyelmet arra: fogyasztói életünk során a kiürülő csomagolások nagy része, köztük az alumínium italdoboz nem szemét, hanem hasznos alapanyag, és újrahasznosítása mindannyiunk feladata. A környezettudatosság a modern ember számára létfontosságú, hiszen csak egy bolygónk van, amiért tennünk kell. Apró, de tudatos lépésekkel, mint például a helyes hulladékgyűjtés- és tárolás, mindannyian lépésről-lépésre haladhatunk a fenntarthatóbb létért és az egészségesebb bolygóért.

„Világszerte évente 250 milliárd aludobozt gyártanak, ezeket egymásra állítva olyan hosszú oszlopot kapnánk, ami elérne a holdig 75-ször, oda-vissza. Ebből Magyarország több mint 1 milliárd dobozt fogyaszt el évente, melyekből, ha a holdig nem is, de a nemzetközi űrállomásig igen széles járdát építhetnénk” – hangzott el a siófoki megnyitón.
„Az aludobozok gyártása költséges és energiaigényes folyamat, ezért az új alumínium doboz gyártása nem környezetbarát technológia. Ezzel párhuzamosan viszont az aludobozok végtelenszer és minőségromlás nélkül újrahasznosíthatóak. Egy új italdoboz legyártásához szükséges energiának mindössze 5 százalékát emészti fel az újrahasznosítás, tehát nagyon jelentős a megtakarított energia” – tudtuk meg Vida Pétertől, a Returpack Kft. és a „Minden doboz visszajár” programsorozat vezetőjétől.
Alakjától, külsejétől függetlenül mindegyik aludoboz végtelenszer újrahasznosítható, és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készített doboztól, ráadásul mindössze 60 nap alatt visszakerülhet a boltok polcaira. „Egyetlen doboz újrahasznosításával annyi energiát spórolunk meg, amennyivel egy TV-t 3 órán keresztül üzemeltethetünk. Mozgalmunk küldetése, hogy ezekből az aludobozokból a lehető legtöbbet visszagyűjtsük” – hangsúlyozta Vida Péter, aki helyi példával élve azt is kiemelte, ha minden hulladéklerakóba, szemétégetőbe került magyarországi aludobozt újrahasznosítanánk, annyi energiát takaríthatnánk meg, ami Siófok város teljes éves lakossági áramfogyasztását fedezné.
A „Minden doboz visszajár” 100 százalékban magyar fejlesztésű automatái nemcsak az újrahasznosítást teszik elérhetővé, hanem „Pénzt a dobozért!” elv alapján minden doboz után visszatérítést is adnak. Siófokon a Tescóban már működik italdoboz-visszaváltó automata, és a Returpack Kft. továbbiak kihelyezését tervezi a város élelmiszer-áruházaiban.
„Siófok mindent megtesz a fenntartható turizmusért, az élhetőbb és tiszta városért, így örömmel csatlakozott a nemzetközi eseménysorozathoz. Az Aranypart tökéletes helyszínválasztás az aludobozok gyűjtéséhez, hiszen nyáron rengeteg újrahasznosítható hulladék keletkezik a büfékben, éttermekben” – mondta a megnyitón Bardócziné Dr. Molnár Anita, Siófok város alpolgármestere. – Siófok számára fontos a fenntarthatóság, ennek jegyében a kerékpárutak fejlesztése, a szelektív hulladékgyűjtés, a természetvédelmi területek gondozása és fenntartása, a virágosítás, közterületeink fokozatos modernizálása. Mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy az utánunk következő generációnak is épségben megmaradjon a bolygónk.”
Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő arról beszélt: örül a kezdeményezésnek, nagyon fontosnak tartja a fiatalok környezettudatosságra nevelését.
Az aludoboz számos művész fantáziáját is megmozgatta, alkotásaikból mini kiállítás nyílt a helyszínen, a strandolók tehát ezt is megtekinthetik. Az újrahasznosítást népszerűsítő kampánnyal még több hétvégén át találkozhatunk Siófokon, a mozgalom aktivistái speciális aludobozgyűjtő hátizsákokkal járnak majd a parton, és a szelektív hulladékgyűjtésre buzdítják a strandolókat.
M.B.