HírekFürödjön a kutya a Balatonban, vagy ne?

2017.09.11. 21:58

Az elmúlt években sorra nyíltak a kutyás fürdőhelyek a Balatonnál. Némelyik töretlen sikerrel üzemel, van ahol a lakosok nem tetszése miatt szűnt meg az ebek lubickolása, s akad olyan is - mint Siófok -, ahol régóta tervezik.

Siófokon sincs egyelőre ilyen fürdőhely, ám Lengyel Róbert polgármester támogatná az ötletet, hiszen ez a város kutyás lakosságának és a turizmusnak is kedvezne. Egy évvel ezelőtt előterjesztés is készült a kutyás fürdőhely kijelölésére, ugyanis akkor civilek fordultak az önkormányzathoz. Ám a képviselő-testület nem támogatta az elképzelést. Volt olyan vélemény, hogy a többi balatoni település tapasztalatai alapján tárgyalják újra az felvetést.

Azóta eltelt egy esztendő, Siófok polgármestere pedig azt közölte megkeresésünkre: ismét testület elé fogja vinni az ötletet. Amelyet a lakosság és az üdülők mellett a turizmussal foglalkozó munkacsoport is támogatandónak vél. Közben pedig online aláírásgyűjtés is indult az ügy érdekében.

Úttörőként alakított ki kutyás fürdőhelyet Fonyód önkormányzata két évvel ezelőtt, amely az idei szezonban is óriási népszerűségnek örvendett. – Idén már fizetős volt a kutyás fürdőhely, ám ennek ellenére nem csökkent a látogatottság, – mondta el érdeklődésünkre Hidvégi József, polgármester. – Annak idején a jelenlegi terület egyharmadát jelöltük ki, tavasszal döntöttünk róla, hogy duplájára növeljük, s javasolni fogom, hogy további egyharmaddal növeljük a méretét.

Hidvégi József szerint muszáj kielégíteni a különleges igényeket is a Balatonnál. Hozzátette: Balatonmáriától Balatonlelléig foglalnak azok a turisták szállásokat, akik a fonyódi kutyás fürdőhelyen hűsölnének kedvenceikkel. S egyre több település követi Fonyód példáját.

Így nem messze Balatonföldváron is második szezonját zárta a négylábúak fürdőhelye. – Az első év tapasztalatai vegyesek voltak – mondta Holovits Huba, polgármester. – Legalább annyi negatív észrevétel érkezett, mint amennyi pozitív. Ennek ellenére folytattuk a megkezdett munkát, s ez jó döntésnek bizonyult. Jelentősen csökkent a negatív kritikák száma, rengetegen keresik fel ezt a strandot, és élnek a lehetőséggel. A nyári főszezonban folyamatos telt ház volt – tette hozzá Holovits Huba.
Egy biztos, a kritikákat saját fejlődésére fordítja az önkormányzat. – A kijelölt területet szeretnénk igényesebbé tenni, – fogalmazott Balatonföldvár polgármestere. – A kutyabejáró környékét szilárd burkolattal szeretnénk ellátni, több hulladékgyűjtőt kihelyezni, s a köztisztaságra is fokozott figyelmet fordítanak, valamint tervezzük a növényzet ápolását.

Nem volt ekkora siker Balatonbogláron a kutyás strand kialakítása. Ott három, lakóházas övezethez közeli partszakaszt jelölt ki az önkormányzat. – Az egyik esetben a mellette lévő üdülőtulajdonos a saját kertjét magánstranddá nyilváníttatta, ezzel pedig az eb fürdőhely már nem felelt meg a jogszabályi előírásnak – idézte fel Mészáros Miklós, polgármester. A másik helyszínt is hasonló okok miatt kellett megszüntetni, míg a harmadiknál az ingatlantulajdonosok tiltakozása miatt inkább visszavonta a testület a kijelölést.

Mészáros Miklós hozzátette: az önkormányzat nem tett szándékáról, de csak a nyaralóktól távol lehetséges a kutyás strand kijelölése.

(sonline.hu)