HírekFolytatódnak a fakivágások, kiállítóhely lehet a Víztorony

2023.01.27. 19:59

Várhatóan 100 millió forint önkormányzati támogatást igényel a nyári szezon kezdetéig a városi „mentőöv” nélkül már március végére fizetésképtelenné váló Balaton-parti Kft., folytatódik a balesetveszélyes fák kivágása (de a tavaly kivágott 220 fa pótlásaként 291-et ültetnek), továbbá kiállítóhely lehet a Víztorony – derült ki a képviselő-testület januári ülésén.

„50 millió forintos folyószámlahitelkeret-emeléssel (az önkormányzat kezességvállalása mellett) tudtuk megőrizni januárban a fizetőképességünket – mondta Várkonyi Csaba, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője, amikor tájékoztatta a képviselőket az önkormányzati tulajdonú társaság pénzügyi helyzetéről. – További támogatás nélkül az első negyedév végére ismét fizetésképtelenné válhat a kft.”

Az ügyvezető számítása szerint „100 millió körüli működési támogatásra lehet még szükség ahhoz, hogy eljussunk a már bevételt is hozó nyári szezonig”. Az önkormányzati tagi kölcsön és a bankhitel „elszabadult” kamatterhei is nehezítik a társaság gazdálkodását, s miközben a Galerius fürdő fenntartási költsége bezártan is nettó 44 millió forint volt tavaly, a kft. a tulajdonos önkormányzat felé minden kötelezettségét kifizette (osztalék, kamat, a Petőfi sétány teraszbérleti díjai). Várkonyi Csaba úgy összegzett: „A pénzügyi helyzetünk kritikus, hitelből finanszírozzuk a hiteltörlesztést.”. A 46 dolgozót alkalmazó Balaton-parti Kft. beszámolóját a képviselő-testület 8 igen szavazattal és 4 tartózkodással fogadta el, s arról is döntés született, hogy elvégezteti a város a kft. működésének teljes körű átvilágítását egy erre szakosodott auditáló céggel.

Idén és jövőre is folytatódnak a fakivágások a kft. által fenntartott Balaton-parti területeken – erről úgy döntöttek a képviselők, hogy előzőleg a pénzügyi bizottság azt javasolta: ne vágjanak ki több fát, e helyett táblával figyelmeztessék az embereket, ha egy fa balesetveszélyes. S bár dr. Safar Ahmed képviselő (Fidesz-KDNp) szerint „tavaly egészséges fákat is kivágtak, a Batthyány utca fái is betegek, azokat is vágjuk ki?”, sőt, dr. Lengyel Róbert polgármester (Becsülettel Siófokért Egyesület) is annyiban alátámasztotta ezt, hogy „valóban látni lehetett olyan fákat, amiket faluhelyen nem vágtak volna ki”, a városvezető azt is hozzátette: most viszont, hogy a Balaton-parti kft. vezetője az összes parti fa állapotát felmérette, a felelősség immár azé, aki ezen szakvélemény ellenére mégis megengedi, hogy az ilyen balesetveszélyes fák hűvösébe feküdjenek az emberek. „Ezt nem vállalhatjuk, az emberéletekkel nem játszhatunk, egy tábla semmit sem ér, a felelősség alól nem mentesít” – így a polgármester.

„Mindenki maradjon a kaptafánál, a szakértő dolga megítélni, hogy egy fa balesetveszélyes-e – reagált Safar doktor szavaira Várkonyi Csaba, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője. – Egy turizmusból élő város olyan kockázatot nem vállalhat, hogy valakinek a fejére eshet egy fa, amint az már sok éve megtörtént a Petőfi sétányon.”

Az ügyvezető arról is tájékoztatott: a tavalyi 220 után 79 újabb veszélyes fa idei és jövő évi kivágását javasolta a szakvéleményt adó minősített favizsgáló, aki ez esetben 100 kilométeres szélig a felelősséget is vállalja fakidőlés esetére. A tavaly kivágott 220 fát pedig 291 újnak az elültetésével pótolják a tavasszal, s a strandszezon kezdetére a kivágott fák földben maradt tuskóit is kiszedetik. A képviselő-testület 10 igennel szavazott a folytatódó fakivágásokra, 2 tartózkodás mellett.

Ahogyan megírtuk, a Galerius fürdő felújítására 900 millió forintnyi állami turisztikai támogatást nyert el az üzemeltető Balaton-parti Kft., a januári testületi ülésen pedig azt is elmondták a pályázatíró cég képviselői: hamarosan várható az energetikai témájú pályázat kiírása, de ez valószínűleg nem 100 százalékos támogatású lesz, egy hitelintézet finanszírozná a nem támogatott részt. Az önkormányzati kft. hosszú távú szerződéseiről is tájékoztatást kapott a siófoki testület, e szerint szakértők által piaci áron alulinak minősített bérleti díjat fizetők közül négy esetben indult per, egyébként egyezkednek a bérlőkkel. A képviselők egyhangúlag arról döntöttek: ha a bérlő vállalja, hogy a jövőben piaci áron fizeti a bérleti a díjat, akkor a kft. eltekinthet az eltelt években elmaradt pénzösszeg követelésétől. Egyezség híján további perek indulhatnak, de a döntés értelmében előbb megvárja a város legalább az említett négy per egyikének a lezárultát…

A rendezvények, színpadi előadások is jelentősen megdrágultak – ezt már Kiss Lászlótól, a Kálmán Imre Művelődési Központ igazgatójától tudhatták meg a képviselők. Egy példa: egy, a szabadtéri színpadra szánt zenés produkciótól 9 millió forintos árajánlatot kapott… Miközben a 2023-as esztendőn végigvonul majd a Siófok 55 és a Varga Imre 100 programsorozat, a város úgy igyekszik rendezvényei színvonalát növelni, hogy külső támogatókat is bevonna, például a vendégforgalom növekedésében érdekelt helyi szállodákat. S idei terv az is, hogy kiállítóhely lehet a Víztorony két felső szintjéből: állandó helytörténeti- és Varga Imre-kiállítással.

A Civil Ház árai

A képviselő-testület döntött a városnapon átadott Civil Ház terembérleti árairól is. Eszerint például a földszinti, 24 négyzetméteres üvegfalú termet a helyi civil szervezetek óránként 1500 forintért bérelhetik (mindenki más 3000 forintért), az emeleti, 231 négyzetméteres, de kettéosztható rendezvénytermet a civilek 12 500 forintos óradíjért, a 48 négyzetméteres multifunkciós termet pedig 2250-ért. A helyi civil szervezetek évente egyszer, a taglétszámuknak megfelelő méretű termet ingyenesen használhatják, előzetes bejelentés alapján. A Széchenyi utcai Senior Kuckót helyi egyesületek ugyancsak 1500 forintos óradíjért vehetik igénybe 2023-ban.