HírekFelmondott a szolgáltató, mégsem marad orvosi ügyelet nélkül Siófok

2023.05.25. 20:11

Az orvosi ügyelet ellátását vállaló kft. ugyan egyoldalúan felmondta a régi szerződést, mégsem marad ellátás nélkül Siófok; négy, a jelenlegieknél újabb, jobb állapotú buszt állít forgalomba a volántársaság helyi járatként júliustól, többletköltség fizetése fejében – derült ki a siófoki képviselő-testület májusi ülésén.

Már a márciusi ülésen elhangzottak kapcsán jeleztük: várható, hogy folytatása lesz az orvosiügyelet-témának. A házi-, gyermek- és üdülőorvosi ügyeleti ellátásra 2015-ben szerződő Emergency Kft. már akkor szorgalmazta a régi szerződés közös megegyezéses felmondását és újnak a megkötését új díjakkal, ám a szerződő tíz település közül ezt csak öt fogadta volna el (Siófok is ezek között volt), öt viszont nem, pénzügyi nehézségekre hivatkozva. És íme a folytatás: a kft. egyoldalúan felmondta a szerződést, s bejelentette az ügyeleti ellátás május 22-i megszüntetését. Arra azonban tárgyalások útján sikerült rávenni, hogy a régi szerződés megszűnésének dátuma május 31-e legyen, egy új megállapodás kezdő dátuma pedig június 1-je. E néhány nap alatt mind a tíz település képviselő-testülete döntést hozhat, immár arról, hogy aláírja-e a júniustól érvényes új szerződést, mert ellenkező esetben saját magának kell gondoskodnia a lakosság ügyeleti ellátásáról. A siófoki képviselő-testület a májusi ülésén is egyhangúlag az új megállapodásra szavazott.

„Siófok továbbra is elszánt, biztosítjuk az ügyeleti ellátást a lakosságnak, időnk nincsen, mert vagy szerződünk, vagy júniustól ellátás nélkül maradunk – mondta dr. Lengyel Róbert polgármester. – Az orvosi ügyelet a tervek szerint Somogyban novembertől kerül át állami fenntartásba, de addig még hosszú az idő, ráadásul a nyári szezon következik, és ezzel a helyi kórház egyébként is túlterhelt sürgősségi osztályát is „védjük”. Megadjuk a kért tízmilliókat, „kibekkeljük” ezt a pár hónapot; Siófokon is lenne helye ennek a pénznek másutt is, de vannak prioritások és a lakosság ellátása elsőbbséget élvez.”

(A polgármester a témával kapcsolatban így írt Facebook-oldalán: „A munkaerő-közvetítő cég egyszerűen levélben értesített bennünket, hogy részéről „ellehetetlenült” a teljesítés, így levonul Siófokról, nem biztosít a továbbiakban ügyeletes orvosokat. Álláspontom szerint jogilag ez nagyon nincs így rendben, de kényszerpályán vagyunk. Az új megállapodás összességében havi 8,8 millió forintba kerül majd az önkormányzati közösségünknek, részben az állami finanszírozás terhére is, az üdülőorvosi ügyelet pedig Siófoknak július és augusztus hónapokra 24,9 millió forintba. Amióta az állam bejelentette, hogy az önkormányzatok által fenntartott háziorvosi ügyeleti szolgálatot megszünteti és a mentők bevonásával azt is „államosítja”, az országban több helyütt a teljes ellehetetlenülés szélére sodródott az ellátás. Az ügyeletet működtető és az orvoshiány okán egyébként is nehéz helyzetben lévő cégek az utolsó hónapokra igyekeznek amit csak lehet, anyagilag „kimaxolni” a rendszerből.”)

Jó hír: az idén a siófoki utakon feltűnt öreg, gyakorta meghibásodó, a helyközi járatoktól nehezen megkülönböztethető buszok helyett négy újabb, jobb állapotút állít a helyi forgalomba a Volánbusz. Az állami zrt. a beszerzési jogszabályok miatt nem tudja bérelni a korábban a Balaton-parti Kft.-től igénybe vett buszokat, ezért bonyolítja különféle, egymillió kilométernél is többet futott járművekkel a helyi buszközlekedést. Ezek a buszok nem rendelkeznek az utasok tájékoztatását biztosító kijelző és hangeszközökkel, klímaberendezésekkel sem. A Siófokon 2019-ben elindított szolgáltatás-megújítási folyamat nyomán mostanra kevesebb az utaspanasz, jelentősen nőtt a szolgáltatást igénybe vevők száma, nőtt az árbevétel. Ahhoz, hogy az elért eredményekben ne legyen visszalépés, illetve új utasokat lehessen bevonni, a járművekre is célszerűnek tűnik figyelmet fordítani. A Volánbusz Zrt.-vel folytatott egyeztetések során kiderült: a cég rendelkezik használt, de lényegesen korszerűbb és komfortosabb, illetve egységes megjelenésű (MAN típusú) buszokkal is. Négy ilyen állhat forgalomba Siófokon azok után, hogy a mintegy 18 millió forintos ez évi többletköltségre a képviselők egyhangúlag rábólintottak. Papp László városházi osztályvezetőtől a Siófoki Hírek megtudta: a négy, 6-8 éves, jó állapotú busz Budapestről érkezik. A korábbi siófoki helyijáratos buszokat pedig a Balaton-parti Kft. értékesíteni tervezi.

A város 2022. évi gazdálkodásáról szóló beszámoló kapcsán Lengyel Róbert polgármester megjegyezte: „Vasszigorral gazdálkodunk, így volt ez tavaly is és így van idén is.”

A siófoki képviselő-testület 8 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 3 tartózkodással csatlakozott az országgyűlés orosz-ukrán háborúval kapcsolatos békepárti határozatához.

F. I.